Klímaháború: A férfiak agya hidegben, a nőké melegben működik jobban

2019. május 29. 7:08
A nők igyekezzenek melegebb munkahelyet, szobát választani a tennivalóik végzéséhez, a férfiak pedig épp ellenkezőleg cselekedjenek – javasolja egy új kutatás, amely szerint a két nem agya másképpen működik különböző hőmérsékleten.

A Dél-Kalifornia Egyetem (USC) és a Berlini Társadalomtudományi Központ (WZB) kutatása szerint a nők agya hatékonyabban működik magas hőmérsékleten, miközben a férfiak jobban teljesítenek hidegebb körülmények között.

A kutatók összesen 24 német diákcsoportot vizsgáltak meg, összesen 542 egyetemistával. A kutatási alanyok különböző hőmérsékletű szobákban töltöttek ki teszteket, a szobákban a hőmérséklet 16,2 és 32,6 Celsius-fok között mozgott. 

A kísérlet során kiderült, hogy a nők jobban teljesítenek melegebb környezetben a matematikai, fogalmazási, vagy szóbeli teszteken, amihez hozzájárulhat, hogy általában is jobban érzik magukat. A logikai teszteken a hőmérséklet nem volt hatással a nők és a férfiak teljesítményére sem. 

A kutatók szerint azokon a munkahelyeken, amelyekben mindkét nem ugyanabban a szobában helyezkedik el, sokkal magasabb hőmérsékletre lenne szükség, mint ami most jellemző. A nők így joggal panaszkodhatnak, ha az irodák hőmérsékletét túl alacsonynak találják, hiszen ekkor az ő agyuk alacsonyabb fordulatszámon dolgozik, mint a férfiaké, akik hidegben jobbak – vélik a viselkedési közgazdaságtan kutatói.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A melegek agyával mi a helyzet?

Dehogy is. Itt a hőmérsékletről szól minden!

Mindenesetre bebizonyosodott, hogy a globális felmelegedés kedvezően hat a nők agyára. Más kérdés, hogy ez nekünk, férfiaknak jó hír vagy sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés