Motor nélkül is tovább száguld a magyar gazdaság

2019. május 22. 10:42

Kasnyik Márton
G7
Magyarország esetében feltűnő, hogy mennyire elszaladt a növekedés a gazdaság alapjaitól.

„Ez persze teljesen logikus, a kevésbé gazdag országok jellemzően gyorsabban növekednek a felfelé ívelő gazdasági periódusokban. Ugyanakkor Magyarország esetében feltűnő, hogy mennyire elszaladt a növekedés a gazdaság alapjaitól. Mint az OECD is megállapítja, a gazdaságot már a belső kereslet hajtja, nem a feldolgozóipari export szektor. Ez, ahogyan ilyenkor lenni szokott, az inflációt is felpörgetheti, 2020-ra már 3,9 százalékos maginflációt várnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egész írás ócska hazugság.

A cikkben van egy beágyazott OECD grafikon. Mindenhol lassulást jósol 2020-ra, a baltiaktól kezdve a lengyeleken át az Usáig, még Kínában is.

Ezt a G7-et nem a GKI pénzeli? Tuti van valami közös nevező a finanszírozási hátterükben.

Nem amiatt. Fedezetlen pénzzel játszottak korábban, jelenleg a közös valuta miatt ez nem lenne egyszerű. (És vannak egyéb okai is. Mivel a modern pénznek nincs aranyfedezete, hanem hitelnyújtás révén keletkezik, és a hitel visszafizetésével szűnik meg, inflációt úgy lehet mesterségesen előidézni, ha a bankok felelőtlenül dobálják ki a hiteleket. De ilyenkor a buborék elég hamar beomlik (2008.) és jön a hatalmas pénzügyi válság. Ekkor meg a kereslet annyira visszaesik, hogy gyakran dezinfláció kompenzál.
Most nem ez a helyzet. Az infláció oka, hogy a növekvő bérek beépülnek az árakba. Egyre drágábbak a szolgáltatások, hiszen a fodrász, edző, magántanár stb. is jobban akar keresni, de nagyon sok termék is jelentős előmunkával készül, azok ára is ennek megfelelően emelkedik. Ha pedig a fogasztói kosárban lévő józságok ára emelkedik, inflációról beszélünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés