Felmérés: A magyar vállalkozások kedvezőnek ítélik meg az üzleti klímát

2019. május 15. 15:57

A vállalkozások továbbra is nagyon kedvezőnek ítélik meg az üzleti klímát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) 2817 vállalati vezető válaszából összeállított konjunktúra vizsgálata szerint.

2019. május 15. 15:57
null

Az MKIK GVI konjunktúramutató 58,2 ponton állt 2019 áprilisában a 2018. októberi 55,5 pont után, az idei áprilisi érték az adatfelvétel kezdete, 1998 óta a legmagasabb.

A kamara MTI-nek küldött közleményében kiemelte, a 2017 októbere óta tartó javuló tendencia folytatódott, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a jövőbeni üzleti helyzetre vonatkozó várakozások optimistábbá váltak az elmúlt fél év során.

A bizonytalansági mutató értéke egy ponttal csökkent az októberi értékhez képest, jelenleg 36 ponton áll, ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése egyöntetűbbé vált a legutóbbi adatfelvételhez képest.

A kedvező üzleti klímát leginkább

a döntően, vagy részben külföldi tulajdonban lévő, a döntően exportáló, illetve az 50 főnél nagyobb méretű cégek jelzik, ezen cégek üzleti várakozásai a legkedvezőbbek

– mutatták ki a felmérésben. 

Ágazatok szerint leginkább az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő cégek várakozásai váltak optimistábbakká 2018 októberéhez képest, ugyanakkor az ipari, az építőipari, valamint a kereskedelmi cégek továbbra is a szolgáltatóknál pozitívabban értékelik kilátásaikat.

Mind a jelenlegi, mind a várható üzleti helyzetet pozitívabban ítélik meg a vállalkozások, mint az előző fél évben, a jelenlegi üzleti helyzet mutatója 5 ponttal, a várható üzleti helyzeté pedig 6 ponttal javult 2018 októberéhez képest, a jelenlegi üzleti helyzet mutatója így most 55 ponton áll, a várható üzleti helyzeté pedig 49 ponton – közölte a kamara.

A gépberuházások várható volumene 34 ponton, míg az építési beruházásoké mínusz 4 ponton áll. Mindkét mutató esetében visszaesés történt októberhez viszonyítva, az építési beruházások várható volumene esetében 6, míg a gépberuházások esetében 2 ponttal csökkent a mutató az előző fél évi értékhez képest.

A megrendelések várható alakulásával kapcsolatban enyhén pesszimistábbakká váltak a vállalkozások: az előző fél évhez képest 2 ponttal csökkent a mutató értéke, így jelenleg 53 ponton áll – tájékoztatott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwrtzq
2019. május 22. 15:43
GKI : hát mi már szart sem érünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik