A nagy WAP-blöff (2000)

2019. május 9. 19:39

Uj Péter
Index
Miért akarna mindenki menetközben internetezni?

„Még egyszer: miért akarna mindenki menetközben internetezni, amikor ott lesznek a telepített technológiák mindenfele? Kényelmesebbek, gyorsabbak, kezelhetőbbek. Hát csak le kell ülni valahol. És van még jópár olyan megoldatlan kérdés, amely miatt igencsak korlátozott a mobil eszközök (nem csak az »internetes« telefonok, hanem a különböző zsebszámítógépk, PDA-k, palmok) használhatósága. Egyelőre például nem nagyon látszik a billentyűzet-egér párosnál hatékonyabb adatbeviteli és navigációs eszköz. Persze, lesz majd. Valamikor. De nem egy-két év múlva.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem vagyok öreg, de még használtam tekerős számológépet:-)))))

Aszongya: " A ,,XXI. század svájcibicskája" fantázianevű őrület, hogy tudnillik a mobiltelefon lenne a kulcseszköz, amelyre az egész új világ épül, olyan integrációs hóbort, amely szinte minden hirtelen elterjedt, népszerű technológiát elér. Elszabadulnak az ipari fantáziák, és mindenki mindent erre az egyetlen eszközre integrálna, ezzel próbálna mindent megoldani, amíg rá nem jön, hogy a sok funkciótól csak használhatatlan lesz az eszköz, és a technológia szép lassan vagy gyorsan visszatisztul. És arra használják megint, amire való, amire valóban hatékonyan használható. Nekem mindig Hulot-úr multifunkciós kempingautója jut eszembe."

És még ezek szokták gúnyosan mondani, hogy az Internet ám ne felejt.

De azért szálljunk magunkba, nézzünk pár elgondolást Uj Pétertől fajsúlyosabb koponyáktól:
1. Thomas Edison az általa feltalált fonográf legfontosabb alkalmazását a „haldokló úriemberek” végrendeletének rögzítésében jelölte meg.
2. Az IBM alapítója, idősebb Thomas J. Watson az adatfeldolgozó számítógépek (teljes) világpiacát legfeljebb 50 gépre becsülte, de a legenda Watsontól egy másik változatot is őriz: „Úgy gondolom, hogy talán ha öt számítógépre van kereslet a világon.”
3. Ken Olson az egykori számítógépgyártó óriás, a Digital Equipment Corporation elnöke mondta 1977-ben: „Nem látom semmi okát, miért akarhatna bárki is egy számítógépet otthonra.”

Nagyon tetszett az elnokot kilovo "tavcsoves arab" c. lelemenye.
Amikor meg U.Peternek nem kellett pisziul irnia, illetve az volt az akkori PC.
Arab terroristak, mondta Gyurcsany Ferenc is par evvel kesobb.
Mint valami idomitottak, ugy valtoztatjak a nezeteiket.
Ami pedig a joslast illeti ... Hagyjuk!

Nem csodálom a szkepticizmusát. Anno 2000-ben a WAP-hype idején én is szkeptikus voltam azt illetően, hogy ez a jövő. Egészen az iPhone 2007-es bemutatkozásáig nem volt igazán jó megoldás arra, hogy a funkciókkal telezsúfolt mobilkütyüknek legyen egy jól használható interfésze, ami hatékonyan képes kiváltani a miniatűr gomberdőt.

Igazán hatékony adatbevitelt tényleg a billentyűzet-egér kombó jelent ma is. Valódi munkára ma is ilyen számítógépeket használok. De tény, hogy nem mindig munkához használok számítógépet/mobiltelefont.

Egyébként persze nem holmi netújságíró hanem IT szakember, Bill Gates billentyűzetéből származik a híres "640 kilobyte-nak minnnnndenre elégnek kell lennie" mondás, szóval Petibácsi felmenthető! DE

" Kezdhetnénk talán azokkal, akik meghatározzák az ország jelenét és jövőjét (Uj Péter nem tartozik közéjük)."

Nade te tagadó, monddcsak szerinted egy olyan korrekten értelmezett módon szellemi influencer amilyennek jelen thread-béli harcostársad :) "popzene" nick lefesti ÚP-t,

[ " legalább 20 éve a teljes magyar online média Uj ötleteiből él, ideértve például a 888-t (muhaha) is. " ]

miként lehetne nemmeghatározó az ország korabeli :) és jelenbeli szellemi dolgait illetően??? Az index azért eléggé nagyhatású és meghatározó "vala" , még akkoris ha mondjuk nem "választott ellenzéki/kormányzó politikus" ÚjPéter a legendás netmédiaősatyamester...

Na, gyerünk! Mutass valamit, amit ma Orbán másképpen mond! De az agyagba döngöljük a kommunistákat jeligéjű álhírgyáratoktól kímélj meg! Olyat, amit valóban mondott is és nem ti ferdítettétek el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában