A pénzhamisítás akkor is bűn, ha a Fed követi el

2019. április 24. 17:02

Amíg a mezei hamisítókat megbüntetik, teszem hozzá helyesen, addig a Fed tevékenységét még fel is magasztalják.

2019. április 24. 17:02
null
Patrick Barron

„Lényegében a gazdasági és társadalmi következmények tekintetében nincs különbség aközött, amikor a Fed a derült égből állít elő pénzt és amikor egy pénzhamisító követi el ugyanezt. Különbség mindössze jogi és méretbeli szempontból van. Amíg a mezei hamisítókat megbüntetik, teszem hozzá helyesen, addig a Fed tevékénységét még fel is magasztalják.

(…)

A Fed úgy próbálja meg elrejteni a pénznyomtatás vagyonra gyakorolt negatív hatásait, hogy kiemeli azokat a szektorokat, melyekre pozitív hatással volt a monetáris expanzió, például a lakáspiacot. A statisztikák azt mutatják ilyenkor, hogy a kiválasztott kedvezményezettek valóban jól jártak. Azonban a Fed nem tünteti fel, hogy a gazdaság többi szereplőjének mindez mennyibe kerül, pedig a kár olyan mértékű, hogy azt felmérni is lehetetlen. Ezt a jelenséget az előnyök koncentrációjának és a költségek szétszóródásának hívják. Az előbbit meg lehet mérni, míg az utóbbit nem. Vagyonteremtés helyett vagyonrombolás megy végbe ilyenkor, ugyanis a pénznyomtatás megzavarja a termelés szerkezetét, ezáltal rossz befektetéseket generál, amiket aztán fel kell számolni és így azok sohasem térülnek meg. Lényegében a folyamat vesztesei többet veszítenek, mint amit a kedvezményezettek nyernek.” 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. június 04. 11:41
Az a baj, ha a dollár tüsszent egyet, megbetegedik a fél világ.
zakar zoltán béla
2019. május 23. 11:03
FEDSOROSFESS?
OberEnnsinnen
2019. május 16. 15:37
Már a FED létrehozása bűn volt - ugyanis titokban tették, - sémik - három évi előkészítő összeesküvés után. És láss csodát, a negyedik évben már ki is tört az I. Világháború. Amihez a FED nyújtott hitel milliárdokat - az EGYIK félnek, az Antantnak, természuetesen hozomra, a semmiből!!! Nem érted? Pedig egyszerű. Olyan hitelt adtak a francia-angol antantnak, amit majd behajtanak a legyőzött Németországtól, Magyarországtól, kamatos kamattal... Erre IS mondta tegnap Kissinger: "Az első világháború tönkretette Európát és kiölte belőle azt az érzést, hogy valamilyen értelme van a létének, s Európa ezután már sosem jött helyre." És a lényeget el sem mondta, mi jön Európára a jövőben, az első világháború Balfour-i cionista meghekkelése nyomán...
kgz1
2019. május 16. 14:43
A pénzmennyiségnek követnie kell a gazdasági teljesítményt. Mert ugyan honnan lenne elég pénz, ha nem jönne sehonnan? Szóval erre szükség van. A kérdés inkább az lenne hogy ez milyen szabályok alapján menjen és kinek álljon jogában, legyen-e rajta kamat és mennyi, az kinek a haszna. Hová megy a kamat amit pluszban ki kell termelnie annak, aki hajlandó valami gazdasági teljesítményre? Valószínűleg nem a közjó az egész rendszer célfüggvénye, de lehet ilyen mellékhatása. Nem feltétlen rossz ez a szisztéma, csak mik az eredendő vektorai, mi lesz a kifutása? Már kezd látszani, ami a nyugatot illeti. A kínaiak valószínűleg egy nagyobb kontextusba ágyazzák az egészet, és ez hosszú távon nyerőbb lehet. Érdekes a cikk mindenesetre, de az embereket ez úgyse háborítja fel. Esetleg az internetadó ötlete képes erre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik