San Francisco be akarja tiltani az Amazon készpénzmentes boltjait

2019. április 5. 11:43
Pénztárosokat kell foglalkoztatnia a pénztáros nélküli boltokban az Amazonnak San Franciscóban, különben bezárhatnak az üzletek.

A cég két készpénzmentes boltot nyitott 2018-ban a városban, azonban most egy szabályozási terv szerint nem lehetne ilyen boltokat működtetni (New Jersey és Philadelphia is hasonló lépéseket fontolgat). A készpénzmentes boltba ugyanis szegények szinte egyáltalán nem térhetnek be: több millió amerikainak nincs is bankszámlája, így az Amazon megoldása kizárja őket a szolgáltatásból és azt rejtett módon csak a leggazdagabbaknak nyújtja boltjaiban.

Az Amazon Go egyébként épp most tervez háromezer új amerikai helyen terjeszkedni.

Az Amazon pénzügyileg kétségtelenül megengedheti magának, hogy egy-egy boltost vegyen fel, mivel az Amazon tulajdonosának vagyona például akkora, mint a magyar GDP, ráadásul a Trump-féle adócsökkentés miatt a cég a magyar GDP dupláját vitte haza készpénzben az USA-ba.

Az USA fizetési rendszere egyébként növeli a jövedelmi egyenlőtlenségeket, mert az amerikai pénzügyi szolgáltatások annál olcsóbbak, minél gazdagabb valaki. Sőt: a készpénzzel és a betéti kártyával fizető szegényebbek finanszírozzák a gazdagok hitelkártyás pénzvisszatérítéseit. A rendszer annyira költséges, hogy sokan inkább nem is használnak bankszámlát – írta a Makronóm ebben a cikkben.

A készpénzmentes üzletek mellett érvelők szerint épp így lehetne fehéríteni a gazdaságot, így a készpénz elleni küzdelem a költségvetésnek is hasznos lenne.

Az Amazon egyébként a technológiára továbbra is büszke, hiszen a vásárlók egyszerűen kisétálhatnak a boltból a bevásárlás után.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés