Elemző: Meglepetésszerű gyorsulás a hazai kiskereskedelemben

2019. április 03. 13:38

A kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó februári növekedését a gyors magyar bérnövekedés táplálta, márpedig a munkaerőhiány miatt a keresetek idén is emelkednek, így a belső fogyasztás a gazdasági növekedés húzóereje marad. Elemzők szerint a GDP idén is erős növekedést mutathat, a magyar háztartások pedig képesek egyszerre többet fogyasztani és növelni megtakarításaikat.

2019. április 03. 13:38
null

Mindenkit meglepett a magyarok fogyasztása

A KSH adatai szerint februárban a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A forgalom növekedése jelentősen felgyorsult a januári 5,4 százalékos ütemről. 

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,8 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított értékesítés volumene az előző havi 6,4 százalékot követően. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,8 százalékkal nőtt a forgalom a januári 3,9 százalék után. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,2 százalékról 13,8 százalékra gyorsult a forgalom növekedése.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője elmondta: a kiskereskedelmi forgalom emelkedésében többek között a tartós fogyasztási cikkek iránti keresleté a főszerep. A kiskereskedelmi forgalom bővülése a reálbérek emelkedése miatt fokozódó lakossági fogyasztással magyarázható, aminek alátámasztására felidézte, hogy a GDP-adatok szerint 2018-ban a háztartások tényleges fogyasztása 4,6 százalékkal növekedett. 

A béremelkedés idén is folytatódik, ezért további bővülés várható – mondta az elemző, aki 2019-ben 5 százalék körüli növekedést vár a kiskereskedelmi értékesítésben. 

Horváth András, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában megállapította, hogy

a várakozásokat érdemben felülmúlta és számottevően  gyorsult februárban a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

Az idén a reálbérek növekedése 6,5 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése 5 százalékot némileg meghaladó ütemre lassulhat a  tavalyi 6,7 százalékról. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv. 

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani – tette hozzá. 

A kiskereskedelem folytatódó dinamikus növekedése összhangban van a Takarékbank elemzőinek várakozásával, miszerint az idén a GDP növekedése csak mérsékelten lassul, a tavalyi 4,9 százalékról 4,3 százalékra.  

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató  makrogazdasági üzletágvezetője is a bérek átlagosan 10 százalék feletti növekedésével magyarázta a kiskereskedelmi forgalom februárban is dinamikus növekedését, és megjegyezte, hogy

a háztartások egyaránt növelik fogyasztási kiadásaikat és megtakarításaikat.

Tekintettel arra, hogy az erőteljes bérnövekedés idén is fennmarad, a kiskereskedelmi forgalom bővülése is tartós maradhat.

Megjegyezte, hogy a vásárlási szokások folyamatos változását mutatja a csomagküldő és internetes áruházak forgalmának dinamikus emelkedése. 

Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője megerősítette, hogy a kiskereskedelmi forgalom februári 8,4 százalékos növekedése jelentősen meghaladta 5,4 százalékos előzetes elemzői konszenzust. A januári-februári adatok alátámasztják, hogy a belső fogyasztás továbbra is a GDP bővülésének hajtóereje maradhat. Éves szinten 3,8 százalékkal növekedhet – becslése szerint – a GDP. 

Varga Zsombor arra is figyelmeztetett, hogy a stabil belső kereslet magával vonhatja a maginfláció lassú emelkedését, a dinamikus fogyasztás magas importtartalma pedig hozzájárulhat a fizetési mérleg és a külkereskedelmi többlet további apadásához.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2019. április 05. 12:20
A fogyasztók nem olvasnak Vértes Andrást.
puszika
2019. április 05. 12:19
Nem meglepetés ez!! VAN MIT ELKÖLTENI!!!!!! Huhogók merre vagytok????
Wazav
2019. április 05. 12:19
A karácsony idén februárra esett. December 3,7%, február 8,4%. http://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/hu/document/kis1812
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik