Nem kéne már erőltetni a nagy béremelést, más szelek fújnak

2019. február 25. 17:08

Sinkó Ottó
Portfolio.hu

Romlott a versenyképességünk. Interjú.

„Nos, az Audi-sztrájk komoly versenyképességi kérdés. Miközben a fejlett országokban egyáltalán nem nőttek a reálbérek az elmúlt években, nálunk úgy mentek, mint a rakéta, a termelékenységet messze meghaladó mértékben, vagyis romlott a versenyképességünk.

Az Audi-sztrájk hatására kialkudott béremelkedés pedig még jobban felnyomja a béreket a régióban. Nyilván nem kell arra gondolni, hogy becsukják az Audi gyárat, de sok más, kisebb vállalatnak már fáj a rendkívüli béremelkedés.

A szakszervezetek egy olyan érvet használtak, ami szerintem szakszerűtlen, üzletszerűtlen, mert a Magyarországra allokált Audis hozzáadott értékhez viszonyították a magyar dolgozók bérét.

Magyarország éppen azért tudta idehozni az Audit, mert alacsony adókulcsokat és beruházási adókedvezményeket adott számára, ez jó az egész országnak. Mit látott az Audi/VW vezetése ebből a sztrájkból? A következő beruházási döntéseknél figyelembe fogják venni, hogy a munkavállalók – ha tehetik –, vissza fognak élni a pozíciójukkal, ezzel kockáztatjuk, hogy máshová viszik azokat.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141060