A Fidesz neoliberális politikát folytat, ami ellen harcolt ellenzékben

2019. február 12. 11:37

Pogátsa Zoltán
Magyar Hang
Abszolút neoliberális intézkedés lenne, hogy a szülők minél hamarabb menjenek vissza dolgozni.

„Ez egy abszolút neoliberális intézkedés lenne, hogy a szülők minél hamarabb menjenek vissza dolgozni. Ennek semmi köze a családvédelemhez, ez a kínai modell átvétele, miszerint a gyalázatos oktatás miatt kevés a szakember, nekik meg minél hamarabb vissza kell térniük a munkába, a gyereket meg nevelheti a nagyszülő. Abszolút rossz irány, ami éppen azt bizonyítja, hogy a kormány nem hisz abban, hogy másokat is képes lesz bevonni a munkaerőpiacra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... a gyereket meg nevelheti a nagyszülő" - így volt ez régen is.

Ez inkább angolszász, de német, holland vagy francia modell is. Az úgynevezett fejlett Nyugaton - amit máskor isteníteni szoktak az "európaiak" - sehol sincs 3 évig tartó GYES.

Az meg, hogy a gyereket a nagyszülő neveli, kifejezetten jó is lehet. Így az idősödő nemzedékek hasznosságérzete nő, és a gyermekeknek is jót tesz a nagyszülői kapcsolat.

Válaszok:
Teknős | 2019. február 12. 15:36

Csalódás, hogy nem akarja látni a lehetőségeket. Választani lehet: Anya, Apa vagy nagyszülő legyen gyesen, lehet a gyes mellett dolgozni, lehet akár bölcsibe vinni a kicsit. Ez így már annyira sokrétű választási lehetőség, hogy minden család megtalálhatja a saját élethelyzetére való megoldást.
Annyira liberális a hét pont, hogy csak nnnnna:-))

Pogátsa nem buta..............................

Teljesen mindegy, hogy "mis" a politika. Ez egy felzárkózó társadalom, nem jóléti rendszer. Azt kell biztosítani, hogy aki akar, az dolgozhasson és közben megszülessenek a kívánt gyerekek is. Erre szolgál a nagyszülői gyes.

A baloldaliak mindig irreális dolgokat, nagy ugrásokat kérnek számon a politikán. Pogátsa a szegénység felszámolására szociálpolitikai intézkedéseket akar, s azt, hogy "a dolgozó szülők rendes bért kapjanak, kevesebb legyen a munkaidejük". És hol van ennek az alapja: a magyar tőke, a világban bárhol eladható magyar áruk, szolgáltatások, a magasan képzett széles középosztály, amelyért versengenek az innovációban élen járó nemzetközi cégek?

A politikus is álmodozhat ugyan, mint az értelmiségi, de a földön kell maradnia, s arra és abból építkezni, ami van. Minden felzárkózó társadalomnak rengeteget kellett dolgoznia. Mi sem leszünk kivételek.

A skandináv jóléti társadalmakat megelőzte száz év kemény, folyamatos munka, lemondás, takarékosság. Ezt nem lehet megspórolni. Illetve szerencsés esetben lehet, mert például a norvégok olajat találtak, abból csinálták meg a maguk jóléti társadalmát. (Előtte azonban ők is keményen dolgoztak, ezért azóta sem kényelmesedtek el.)

Pogátsa úr, azt javaslom, induljon olajat, aranyat, uránt, ittriumot, mifenét keresni, s ha eleget talált, kezdődhet a jóléti projekt.

A kínai neoliberálisok kurvára büszkék rád. Gyökér.

Mondjuk inkább úgy a realitások talaján áll. Nem jó az, ha az asszony dolgozik, se a gyereknek, se a családnak, de nem mehetünk szembe a világgal. Mondjuk a másik véglet se tetszik, a HISZÜK program, mert nem lehet a nagycsalád egy önmagába záródó kör, a férfi szerepe nem nőiesedhet el, de ha megoldható, akkor az anya maradhasson otthon, ha akar. Én kiszámoltam, nálunk luxus, hogy én munkába álltam, de ha nyugdíjat akarok, akkor kénytelen vagyok. És igen, 25 évnyi anyaság után rettentő nehéz elhitetned azt, hogy érsz annyit, mint bármelyik másik munkavállaló.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés