Ha Kenya nem tudja fizetni a kínai hitelt, a kínaiak vihetik a kikötőt

2019. február 10. 17:10
Mombasa kikötője hamarosan kínai kézre kerülhet, ha a kenyai vasúttársaság nem tudja visszafizetni a kínai eximbanktól kapott kölcsönt. Nem egyedi esetről van szó, Srí Lanka és Zambia is veszített már el kikötőt vagy repülőteret így.

Kenyában már korábban is sok feszültséget okozott a kínai befektetők és munkások jelenléte: 

a Kelet-Afrika legnagyobb kikötőjével rendelkező Mombasa és a főváros között felépített, több mint 470 kilométer hosszú SGR (Standard Gauge Railway) vasútvonalat a kínai China Road and Bridge Corporation (CRBC) építette. Méghozzá rendkívül drágán, 3,8 milliárd dollárért. A kenyai kormány mindezt 90 százalékban kínai hitelből finanszírozta. Az üzemeltetést szintén a kínaiak végzik. (...)

Paul Wafula cikkei hatalmas felháborodás okoztak az afrikai országban, ahol újkori gyarmatosítókként, és modern rabszolgatartóként kezdték el emlegetni a kínaiakat, aki az apartheidhez hasonló, rasszista rendszert vezettek be a vasútvonalon. A vasúton dolgozó kenyaiak a lap beszámolói szerint ugyanis rendszerszintű diszkriminációnak vannak kitéve 

– írta korábban a 24.hu, rámutatva arra, hogy a befektetés talán meg sem térül majd, így valószínűleg azt a kenyaiaknak át kell majd adniuk Kína részére, törlesztésként.


 

Az African Stand decemberi cikke vetette fel, hogy ez nagyon is valószínű lesz, így Kenya épp úgy átadja majd kikötőjét Kínának, mint ahogy Srí Lanka elveszítette 2017-ben Hambantota kikötőjét vagy ahogy Zambia 2018 szeptemberében elveszítette Kenneth Kaunda repülőterét szintén az eladósodás miatt. Eközben Kína óriási hiteleket nyújt az afrikai országoknak.

 

 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vajon a kínai hitelből épülő méregdrága belgrádi vasút kié lesz a végén??

"Nagyon komoran látom Afrika helyzetét... hiszen az összes szociális kezdeményezésünk a földrészen abból a feltételezésből indul ki, hogy az ottani emberek intelligenciája megegyezik a miénkkel. Holott az összes teszt azt mutatja, hogy koránt sincs erről szó... Azok, akiknek fekete alkalmazottakkal kell együtt dolgozniuk, pontosan tudják, hogy így van ez. Nincs okunk azt feltételezni, hogy az evolúció során földrajzilag elkülönült embercsoportok intellektuális képességei egyenletesen fejlődtek ki. Hiába szeretnénk az értelmet az emberiség minden tagját megillető univerzális örökségként látni, ettől még ez nem lesz igaz.”

Viszont van egy szuper vonatuk, amit önerőből sohasem tudtak volna megépíteni. Még így sem biztos, hogy rosszul jártak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés