Gyógyszergyártók vesztegettek orvosokat, hogy függőségbe taszítsák Amerikát

2019. január 29. 15:50
Orvosokat megvesztegető gyógyszergyári vezetők pere kezdődött meg hétfőn Bostonban. Az érintett vezetők a függőséget okozó opiát tartalmú gyógyszerek felírása érdekében fizették le az orvosokat.

Az Insys Therapeutics gyógyszergyár milliárdos alapítója és 2017-ig elnök-vezérigazgatója, John Kapoor négy munkatársával együtt áll a bíróság előtt. Először fordul elő az Egyesült Államokban, hogy egy fájdalomcsillapítókat gyártó cég vezetőit bíróságon vonják felelősségre azért, mert a hatóságok szerint hozzájárultak az Egyesült Államokban pusztító opiátválsághoz.

Kapoor – a vádirat szerint – „bűnügyi vállalkozássá” alakította a céget: több millió dollárt fizetett orvosoknak azért, hogy az Insys gyógyszereit írják fel pácienseiknek. „John Kapoor és vádlott-társai azért fizettek doktoroknak, hogy hagyjanak fel orvosi hivatásukkal” – hétfői vádbeszédében David Lazarus helyettes ügyész. 

A 75 éves Kapoor és kollégái nem vallották bűnösnek magukat, Kapoort még 2017 októberében, éppen azon a napon tartóztatták le, amikor

Donald Trump elnök közegészségügyi rendkívüli helyzetnek minősítette az opiátválságot.

2017-ben az Egyesült Államokban csaknem 48 ezer ember lelte halálát kábítószer-túladagolásban. Az Insys által gyártott, Subsys nevű fájdalomcsillapító fentanilt, a morfiumnál százszor erősebb opiátot tartalmaz, és az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) csakis rákbetegek erős fájdalmának csökkentésére engedélyezte. 

Az Insys gyógyszergyár vagy közvetlenül fizette le az orvosokat, vagy beszédekre, továbbképző tanfolyamok tartására – alkalmanként 275 ezer dolláros honoráriumért – kérte fel a megkörnyékezett orvosokat. A nyomozás tanúsága szerint az orvosok szükségtelenül és indokolatlanul is felírták a szóban forgó fájdalomcsillapítót. 

Tavaly szeptemberben a tekintélyes New York-i Sloan Kettering rákkórház orvos-igazgatójának, José Baselga onkológusnak kellett távoznia posztjáról, mert kiderült: nem tárta fel, hogy dollármilliókat kapott gyógyszergyáraktól és egészségügyi biztosítóktól „megrendelt” cikkeiért.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor maradj a javas aszonnynál, bár fizetned neki is kell majd...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés