Science: Több atomerőművet kellene építeni, ha komolyan gondoljuk a klímaváltozás elleni harcot

2019. január 25. 11:20

Írta: Oláh Dániel
A Science tudományos lap szerzői szerint az atomenergia és a megújuló energiaforrások nem zárják ki egymást, sőt, csak együttesen képesek lassítani a klímaváltozást.

A legtöbb ország már most elmaradt a párizsi klímacsúcson vállalt kötelezettségeitől, emiatt sürgető, hogy újragondoljuk a nukleáris energiát – vélik a szerzők. Szerintük a nukleáris energia már most is a legfőbb forrása az alacsony széndioxid-kibocsátású energiának Európában és az USA-ban, de világszinten is a második helyen áll a vízenergia után. 

És miközben egyre több ország kimondottan igyekszik gyorsan bezárni nukleáris erőműveit, épphogy azon kellene gondolkodniuk, miként lehetne meghosszabbítani az élettartamukat. Ez lenne a legegyszerűbb és legkevésbé költséges módja a klímaküzdelemnek – írják a kutatók.

Szerencsére azonban már látszanak jelei az új gondolkodásnak is: az USA-ban az atomerőművek a dekarbonizációs stratégia elemét képezik, Tajvanon pedig a lakosság népszavazásban akadályozta meg, hogy leállítsák az erőműveket. Az Egyesült Királyságban a kormány célja pedig az, hogy megújítsa az atomerőművi kapacitásokat.

A vízenergia és a geotermikus energiaforrások korlátozottak, az akkumulátoros energiatárolás pedig nem áll a szükséges szinten, hogy ellensúlyozza a nap- és szél ciklikus ingadozásait, így ha gyors eredményeket akarunk elérni a klímaváltozás elleni harcban, akkor a már rendelkezésre álló, bizonyított megoldásokra is építeni kell a szakértők szerint.

Egyelőre nem látszik más megoldás a problémáinkra, mint a szinte korlátlan és bárhol elérhető energiát nyújtó nukleáris energiatermelés – mutatnak rá a szerzők, akik szerint nem csak a nukleáris energiát kell újragondolnunk, hanem azt is, hogy hogyan építsünk költséghatékonyan újabb erőműveket.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondtam én. Nem hogy Paks2, de Paks 3 meg 4 is bőven elférne a honi energiamixben. Persze nem kell feltétlenül egyetlen helyre telepíteni az összes reaktort.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés