Meglepő statisztikák: a terrorizmus miatt fegyverkeznek a nyugat-európai háztartások

2019. január 15. 20:00
Nyugat-Európa évtizedeken át a szigorú fegyvertartási szabályokról volt ismert. Az elmúlt két évben a német és belga fegyvertartási engedélykérések száma azonban gyors növekedésbe kezdett. Az ellenőrizetlen tömeges migráció és az ezzel járó terrortámadások miatt felpöröghet a fegyverkereskedelem Nyugat-Európában – írja a Wall Street Journal.

Németországban a legálisan tartott fegyverek száma 10 százalékkal 6,1 millióra nőtt 2017-re. Belgiumban is megduplázódott a fegyvertartási engedélykérelmek száma a 2015 novemberi párizsi, majd a négy hónappal későbbi brüsszeli támadások után.

Mivel Németországban a fegyvertartás szabályai szigorúak, három év alatt megduplázódott a könnyebben beszerezhető, nem halálos, de fájdalmat okozó fegyverek iránti kereslet is. A tendencia érthető, hiszen 2016 óta az ISIS terrorszervezet több mint 16 támadást hajtott végre Európában.


Európa jelenti ma a feketepiacon és a dark weben a legnagyobb fegyverpiaci potenciált, az ebből származó bevétel ötszöröse az amerikainak.

A Wall Street Journal egy 26 éves berlini nőt is megszólaltatott, aki a korábbi szilveszteri kölni tömeges erőszak miatt vásárolta meg első fegyverét.

Jelentős dilemmát jelent, hogy míg minden terrortámadás után tovább szigorodnak a fegyvertartás szabályai, ezek általában csak a törvénytisztelő állampolgárokra vonatkoznak, a feketepiacon továbbra is virágzik a fegyverkereskedelem – teszi hozzá a lap.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés