Magyarországé a 13. legversenyképesebb adórendszer az OECD országok között

2018. november 16. 16:20

Haralambos Péter Bakagiannis
Makronóm
A Tax Foundation október végén publikált jelentése szerint Magyarország a 13. helyet foglalja el a nemzeti adózási rendszerek versenyképességi rangsorában, megelőzve Németországot, Finnországot, az USA-t vagy Kanadát.

A jó adórendszer semleges és segíti a versenyképességet

Az adózási versenyképességi index (ITCI) célja annak mérése, hogy egy ország adórendszere milyen mértékben szolgálja a versenyképességet és a semlegességet – írja az alapítvány elemzése

A jó adópolitikának alacsonyan kell tartania a (marginális) adókulcsokat, mert ma a vállalatok bármelyik országba könnyen áthelyezhetik tevékenységüket aszerint, hogy hol találják a legalacsonyabb adókat. A magas adók így elriasztják a befektetőket, emiatt pedig gazdasági stagnálást is okozhatnak. Sőt, a magas adóterhek adóelkerüléshez is vezethetnek – fogalmaz a Tax Foundation.

A szervezet hivatkozik az OECD-re, amely szerint a vállalati adók tartják vissza a gazdasági növekedést a legnagyobb mértékben, miközben a személyi jövedelemadók és a fogyasztási adók már kevésbé károsak. Az ingatlanokra kivethető adó árt a legkevésbé és okozza a legkevesebb torzítást a gazdasági szereplők viselkedésében, mert az ingatlant nem lehet külföldre menekíteni. Hozzá kell tenni, hogy a rangsor semmiképp sem az életszínvonalat vagy a társadalom egészének jólétét méri.

A intézet szerint a fenti elveket figyelembe vevő semleges és kompetitív adópolitika fentartható és stabil gazdasági növekedéshez vezet, ami a kormányoknak pedig jelentős adóbevételeket is biztosít. 

Az elemzés több mint 40 adózási indikátort vesz figyelembe, amelyek nem csak az adók szintjét, hanem azok struktúráját is értékeli. Vizsgálja a vállalati adókat, az egyéni jövedelemadókat, a fogyasztási adókat, az ingatlanadókat és a külföldön szerzett profitok adózását is.

Magyarország javított

Az alábbi táblázatban az országok neve mellett a helyezésüket, a pontszámukat, majd az egyes adótípusok tekintetében elért helyezéseiket láthatjuk. 

Magyarország 68,4-es pontszámával dobogós helyen áll a vállalati adók szempontjából, a nemzetközi adószabályokban pedig második helyezést szerzett.

A leggyengébb helyezést a hazai fogyasztási adókban érte el Magyarország, míg az SZJA-ban és az ingatlanadókban 15. illetve 26. helyen állunk. 

A táblázatban nem látszik, hogy Magyarországon található a legkisebb, kilenc százalékos vállalati adókulcs az OECD országok között (az átlag 23,9 százalék). Hazánk a 27 százalékos áfának köszönheti, hogy e kategóriában nem kapaszkodott fel az élvonalba. A legalacsonyabb fogyasztási adó az USA-ban található, 7,4 százalékos értékkel.

A felmérés nem „díjazza” a pénzügyi tranzakciós adókat (gyakorlatilag a banki szolgáltatásokra kivetett áfát) sem. Az OECD országok közül 13-ban találhatunk ilyen adót, köztük Magyarországon is. 

Érdemes hozzátenni, hogy a korábbi évhez képest 

Magyarország nagyot javított a helyezésén, hiszen a jelenlegi 13. helyezést a 2016-os 19. helyezésről indulva érte el.

Nem véletlen, hogy a Wirtschaftswoche című lap korábbi elemzése szerint a hazai gazdasági élet szereplői rendkívül elégedettek a gazdasági helyzettel, jelentős profitokat termelnek, így a német cégek ismét a jelenlegi magyar kormányra szavaznának.

A rendkívül kedvező vállalati környezet hozzájárulhatott ahhoz is, hogy minden elemzőt meglepjen a harmadik negyedéves magyar GDP-növekedési adat.

Az OECD országok legversenyképesebb adórendszere a felmérés szerint már öt éve Észtországé.

Új-Zéland egy helyet rontva a harmadik, a második hely pedig Lettországé. A visegrádi országok közül Lengyelország rendelkezik a legkevésbé versenyképes adórendszerrel, Olaszországgal és Franciaországgal együtt.

Franciaország pedig immár az ötödik évben kapja a legkevésbé versenyképes adórendszer díját az OECD országok között a magas vállalati (34,4 százalék) és tulajdont terhelő adói miatt.  

A teljes jelentés itt található

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ajjaj!
Akkor már tegnap csődbe ment az ország az ellenzék szerint.

Azért annyi megjegyzésem lenne; az SZJA-t és a ÁFA-t összevontan kellene értékelni, mert mindkettő a fogyasztáshoz kapcsolódik.

2002-2009 magas volt az adó mégis 7-9 % volt a költségvetési hiány.
Most alacsonyabb az adó és 2-3 szór kisebb a költségvetési hiány.

Ki érti ezt?!

"A kuszaszemüzők most nagyon rosszul érezhetik magukat!"

Majd megválaszolják; A kormány a gazdagokat támogatja és csődbe viszik az országot.

Magyarországon már csak egy Gyurcsány-Bajnai kormány segítene bokros csomaggal.

Válaszok:
pollip | 2018. november 16. 18:56

Ki mondja, hogy az ingatlanadó nem vagyonadó?
A súlyadó viszont nem vagyonadó, hanem az út igénybevételéhez való hozzájárulás.
A társaságoknak csak a vállalkozásban bemaradó eredmény adózik 9 százalékkal. Amennyiben osztalék kifizetés kerül, akkor ez után meg kell adózni. . https://adozasrolerthetoen.blo..

"A SZJA nem kapcsolódik a fogyasztáshoz."
Miből vásárol fogyasztási, szolgáltatási javakat, ha nem a jövedelméből?

Mindkettő a fogyasztáson keresztül a jövedelemhez kapcsolódik, csak az egyik közvetlen adó, a másik közvetett adó.
Az egyik lineáris a másik progresszív.

Az ÁFA összegét nem a gyártó, nem a forgalmazó, hanem a végfogyasztó fizeti. Te, meg én, meg a többiek.
Ahogy az import áruk ÁFA tételét is.

Ez a válaszom. A címzés véletlen lemaradt.
Berecskereki 2018. november 16. 17:26

"de magyar parasztok többet nem bírnak el:("

Milyen ÁFA-t fizet a termelő, a kereskedő?

A vagyonadó a forgalmi értéknövekményt adóztatja.

"Én" - írod a felvezetőben.

Igen, ha te abból indulsz ki, hogy a többség csaló, akkor igazad is van.

Én viszont abból indulok ki, hogy ha nincs csalás. Minél alacsonyabb az adó annál érdemesebb befektetni, növelni a termelést, szolgáltatást. Ez növeli a hasznot, a foglalkoztatást, növekszenek az össz. jövedelmek, ezen keresztül a fogyasztás és ezáltal több lesz a költségvetési bevétel.

"Adóverseny is van az országok között."

Minél alacsonyabb a társasági adó, annál vonzóbb a külföldi befektetők számára, y külföldi tőkebeáramlásra.
Ezt szeretnék egyes országok megakadályozni az EU-ba azzal, hogy azonos szintre hozzák a társasági adót.

"Világrekord méretű ÁFÁ-val nem lehet egy ország versenyképes."

Tételezzük fel, hogy Németországban az ÁFA (németül Mehrwertsteuer vagy Umsatzsteuer) mértéke 19%, a kedvezményes ÁFA pedig 7%.
Akkor a Magyarországról exportárt áruért mennyit fizet a német polgár. Annyit amennyi a magyar ÁFA, vagy annyit amennyi a német ÁFA?
Fordítva. Mennyi ÁFA-t fizet a magyar polgár a Németországból importált áru után? Annyit amennyi Németországban az ÁFA, vagy annyit amennyi Magyarországon az ÁFA?
A válaszod után fogalmazd meg, hogy akkor hogyan befolyásolja az ÁFA mértéke a versenyképességet.

Az AFA és az SZJA adót együtt kell nézni, mert mindegyik a jövedelemmel kapcsolatos.
Itt vannak az EU országaiban az SZJA és AFA kulcsok táblázata.
https://hu.tradingeconomics.co..
http://adko.hu/01_files/aktual..

"Azért magas az áfa, hogy a feketejövedelmek is meg legyen adóztatva."

Csak ez lenne az egyedüli indok, érv?

Nézünk egy egyszerű példát.
100 forint jövedelem esetén 15 % SZJA 15 Ft. adó. Ha mindent elköltöm 27 % ÁFA tartalommal (100-15)*27% 22,95 Ft ÁFA, együtt 37,95 Ft az adó.
100 Ft jövedelem esetén 27 %-os SZJA 27 Ft adó. Ha mindet elköltöm 15 % ÁFA tartalommal (100-27)*15% 10,99 Ft az ÁFA, együtt 37,95 Ft. adó.
Tehát az adó össz. értéke nem változik.

Mi van akkor, ha a 27 %-os SZJA kulccsal adózok és azadózás után nem költöm el csak a felét?
Nos ekkor is megadózok 27 %-al a teljes összeg után. Másként fogalmazva előre beszédedésre kerül az el nem költött pénz után is a FOGYASZTÁSI ADÓ. Így akár azt is mondhatom, hogy a magasabb ÁFA kulcs ösztönzi a megtakarítást.

Az imf hitel is kell:-)))))))))))))))

X. Tanulj meg normális hangon írni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés