Több mint harmadával nőhetett Magyarország bortermelése egyetlen év alatt

2018. november 7. 15:15

Haralambos Péter Bakagiannis
Makronóm
A hetedik legjobb helyet foglalja el Magyarország az EU tagállamai között bortermelésben 2018-ban – ez derül ki a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) friss elemzéséből, amely szerint Magyarország 3,4 millió hektoliter bort állít elő idén. Ez egyébként nagy javulást jelent az előző évhez képest, mivel 0,8 millió hektoliterrel többet termeltek a magyar borgazdák, mint 2017-ben, a növekedés tehát 32 százalékos.

Az első helyet bortermelésben Olaszország foglalja el évi 48,5 millió hektoliter termeléssel, utána  Franciaország következik 46,4 millió hektoliterrel, majd Spanyolország zárja a dobogót 41 millió hektoliterrel. A három ország adja az EU bortermelésének 81 százalékát.

A becslések szerint a 2018-as uniós bortermelés eléri majd a 168,4 millió hektolitert, ami 27 százalékos növekedés 2017-hez képest, így a 2018-as lesz az egyik legsikeresebb év az európai bortermelésben az ezredforduló óta. Egyébként a globális bortermelés is jó évet zárhat 2018-ban (lásd az alábbi ábrát).


A szervezet előrejelzése szerint a bortermelők uniós rangsorában Németország zárt a negyedik, Portugália az ötödik, Románia a hatodik helyen, míg Ausztria nyolcadik, Görögország pedig kilencedik lett.


 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amíg nincs minden kút legalizálva.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés