Aranytartalék

A venezuelai elnök is hazavinné az aranyat, de lehet, hogy már késő

2018. november 6. 14:04
A brit jegybankból 14 tonna aranyat szállítana Venezuelába a gazdasági válság sújtotta ország vezetője.

November elején Donald Trump elnök szankciókat léptetett érvénybe a venezuelai aranyszektor ellehetetlenítésére. A döntést a venezuelai korrupció visszaszorításával indokolták és azt a célt is szolgálja, hogy Venezuela Törökországgal való aranykereskedelmét megakadályozza, Törökország ugyanis fontos feldolgozója a venezuelai aranynak. Az USA szerint az is „megakadályozandó, hogy amerikai állampolgárok a venezuelai arannyal folytatott tisztességtelen és csalárd kereskedelembe keveredjenek”.

Az USA ugyanis attól tart, hogy a Venezuelán keresztül Törökországba áramló arany végül abban az Iránban köt ki, amelyre az USA szintén szankciókat vetett ki.

Maduro ezért most 550 millió dollár értékben hozna haza 14 tonna aranyat a Bank of England brit jegybankból. Elemzők szerint azonban az elnök már elkésett az amerikai szankciók miatt, ráadásul a Bank of England is jelezte, hogy tisztázni szeretné, milyen célból vinné haza országa aranytartalékát a venezuelai elnök. 

Az aranytartalékok hazaszállítása egyébként az utóbbi években nemzetközi trenddé vált a fejlett gazdaságokban. Németország ötéves művelet eredményeként vitte haza aranyát Párizsból és New Yorkból 2017-ben.

Legutóbb Magyarország emelte tízszeresre, 31,5 tonnára a tartalékot, amit még Surányi György volt jegybankelnöksége alatt adtak el szinte teljes mértékben.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés