Gazdasági kémkedés

Vádat emeltek egy kínai férfi ellen gazdasági kémkedés gyanújával az Egyesült Államokban

2018. október 12. 09:02

Hszü Jan-csün kínai állampolgárt Belgiumban tartóztatták le még április elején, kedden adták ki az Egyesült Államoknak.

Demers, a nemzetbiztonságért felelős amerikai igazságügyi miniszterhelyettes újságíróknak elmondta: a férfi az amerikai repülőgépiparra és űrhajózásra vonatkozó ipari és kereskedelmi kémkedést végzett, és a feltételezések szerint a kínai állambiztonsági minisztérium munkatársa. Pekingben ez a minisztérium a felelős a külföldi hírszerzésért és az elhárításért.     

Nem tűrhetjük, hogy egy nemzet ellopja szellemi munkánk gyümölcseit” – fogalmazott Demers. 

A férfit kiadatása óta egy ohiói börtönben őrzik. Szerdán az ohiói Cincinatti vádesküdtszéke emelt vádat ellene. 

A vád szerint Hszü 2013 óta vezető amerikai repülőgépgyártókat és iparági szakembereket vett célba, hogy „rendkívül érzékeny” műszaki információkat szerezzen meg. A vádirat szerint amerikai szakembereket hívott meg Pekingbe „szakmai eszmecserére” vagy egyetemeken tartandó előadásokra.

Hszü ellen összeesküvés és gazdasági kémkedés kísérlete miatt emeltek vádat. A bűncselekményért az Egyesült Államokban 15 évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki. Kereskedelmi titkok megszerzése céljából elkövetett összeesküvésért 10 esztendeig tartó szabadságvesztés a büntetési tétel. 

Az első kommentárok emlékeztetnek, hogy a vádemelésre a Washington és Peking közötti szélesedő kereskedelmi háború közepette került sor.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/32289