Bérrobbanás

Szlovák hírügynökség: A visegrádi négyek közül Magyarországon nőnek a leggyorsabban a bérek

2018. július 3. 17:21
A visegrádi négyek, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország csoportjában Magyarországon nőnek a leggyorsabb, Szlovákiában pedig a leglassabb ütemben a bérek – közölte a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség banki elemzésekre hivatkozva hétfőn.

Visegrádi bérrekord

A szlovákiai pénzintézmények banki elemzőinek megállapításait összevető analízis megállapítja: az elmúlt években a V4-es csoport mindegyik tagja gyorsabb ütemű gazdasági növekedést produkált, mint az európai uniós (EU) átlag, és így a regionális társulás országai az unió leggyorsabban fejlődő gazdaságai közé tartoznak. 

A V4-ek közül tavaly Lengyelország növelte leggyorsabb ütemben GDP-jét, gazdasága 4,6 százalékos bővülést mutatott. A vizsgált időszakban a második helyen Csehország (4,4 százalék), majd Magyarország (4 százalék), illetve Szlovákia végzett, amely utóbbi az egyedüli volt, ahol a GDP-növekedés négy százalék alatt maradt, mintegy három és fél százalékos volt.

A szlovák hírügynökség elemzése megállapítja: a V4-es csoportból Szlovákia az egyedüli, amely saját valuta helyett a közös európai fizetőeszközt használja, és a csoporton belül éppen ebben az országban volt a legalacsonyabb ütemű a bérek növekedése.

A V4 országok közül a leggyorsabb ütemű bérnövekedést Magyarországon mutatták ki, a második helyen Lengyelország, a harmadikon pedig Csehország végzett. A szlovák elemzők szerint az, hogy a szomszédos országok mindegyike jobban teljesített bérnövekedés terén, annak a következménye, hogy munkanélküliségi mutatóik alacsonyabbak a szlovákiainál és ez nagyobb nyomást helyez a bérek növelésére.

Az OECD országok között is a magyar bérnövekedés a leggyorsabb

Miközben 2010 óta kilenc európai országban is csökkentek a reálbérek, addig a brit szakszervezeti szövetség előrejelzése szerint 2018-ban a magyar fizetések növekednek majd a leggyorsabban a világ fejlett gazdaságait tömörítő OECD tagországai közül. A bérfelzárkózás tehát korántsem természetes és magától értetődő folyamat, a görögök például közel húsz százalékkal keresnek kevesebbet 2017-ben, mint 2010-ben.

Egyes szakmák esetében már nem csak gyors felzárkózásról van szó, a kamionsofőrök bére például már becslések szerint vásárlóerő-paritás szempontjából annyit ér, mint például egy német hivatásos gépkocsivezető havi bére.

A gyors bérnövekedés a gazdaság hatékonyságának is jót tesz, hiszen a termelékenységet javító beruházásokra ösztönzi a vállalatokat, de nemzetközi elemzések szerint a magyar háztartások is közvetlenül érzékelik jólétük emelkedését.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:D

Nálad a nívó a fejés meg a furulyázás között van.

A régió fővárosai közül Pozsony az egyik legdrágább.
https://www.portfolio.hu/ingat..
Ha a szlovákokon múlt volna soha nem lett volna olyan Pozsony, mint amilyen. Egy időben, mint magyar koronázási város sokat fejlődött.

Btk. 337 §. Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés