Kereskedelmi háború

Londoni elemzők: Meg sem érezzük majd Trump újabb vámjait

2018. június 1. 8:16
Londoni pénzügyi elemzők szerint elhanyagolható közvetlen hatása lesz az Európai Unió gazdaságaiban az acél- és alumíniumtermékekre péntektől érvényesítendő megemelt amerikai importvámoknak, de a kereskedelmi feszültség eszkalációjának lehetősége árthat a beruházásoknak.

Meg sem kottyan

Az Egyesült Államok pénteken nulla órától az EU-ból, valamit a Kanadából és Mexikóból érkező acélra 25 százalékos, az alumíniumra 10 százalékos vámot vet ki. 

Az intézkedés várható hatásairól az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics közgazdászai nyilatkoztak. A vámok életbe léptetéséről szóló csütörtöki amerikai bejelentés utáni gyorselemzésükben közölték: számítási modelljük szerint nincs olyan EU-gazdaság, amelyben az amerikai acél- és alumíniumvámok a hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékánál nagyobb kárt okoznának.

A ház kalkulációja szerint a legnagyobb veszteség Luxemburg, Szlovénia, Ausztria és Svédország esetében várható, de ezekben az országokban is legfeljebb 0,02-0,05 százalék között lehet a GDP-érték arányában mért keresleti kiesés.

Az Oxford Economics grafikus kimutatása szerint

Magyarország azon EU-gazdaságok közé tartozik, amelyekben százalékosan gyakorlatilag kimutathatatlan

az amerikai vámintézkedésektől várható GDP-arányos exportkiesés.

Ezért nem jelent problémát a vámemelés Európának

Csütörtöki elemzésében az Oxford Economics közölte: számításai szerint az intézkedés az Európai Unió teljes kivitelének mintegy 0,1 százalékát érinti, és az amerikai acél- és alumíniumpiacnak leginkább kitett EU-gazdaságokban is a teljes exportnak legfeljebb a 0,2-0,3 százalékára lesz hatással.

A ház adatai szerint az Európai Unió amerikai acél- és alumíniumexportjának értéke tavaly hozzávetőleg 7 milliárd euró volt. A cég elemzői szerint az érintett európai cégek rendelésállományára gyakorolt negatív hatást az a tény is enyhíti, hogy az amerikai fémipar kapacitása legalábbis rövid távon nem elégséges a teljes hazai kereslet kielégítéséhez.

Ráadásul az amerikai gyártók az elmúlt időszakban jelentősen emelték áraikat, és emiatt az importvámok emelése nem jelenti az európai acél- és alumíniumexport versenyképességének teljes erózióját az amerikai piacon. A ház szerint mindezek alapján a közvetlen gazdasági hatások „könnyedén kezelhetők” lesznek.

Nem jó üzenet

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint azonban az esetleges eszkaláció kilátása így is nyomást gyakorolhat az európai üzleti szektor hangulati mérőszámaira, és megakaszthatja a beruházási aktivitás élénkülési folyamatát.

A cég megítélése szerint az jelenti a valós fenyegetést, hogy az Európai Uniónak nincs stratégiai léptékű kidolgozott válasza Donald Trump amerikai elnök  „America first” politikájára.

Európa még mindig olyan megoldást keres, amelyből mindenki győztesként kerülhet ki, az Egyesült Államok viszont egyre nyersebb szakpolitikai eszközökhöz folyamodik az EU-val szembeni kifogásainak kezelésére – beleértve a kétoldalú kereskedelemben meglévő jelentős európai többletet –, és ez már olyan szintű bizonytalanságot teremt, amely visszahúzó hatást gyakorolhat a beruházásokra – hangsúlyozzák csütörtöki tanulmányukban az Oxford Economics londoni elemzői.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor csütörtökön pozitívra javította az eddigi stabilról az amerikai acéliparra érvényben tartott kilátását, nem utolsósorban éppen azért, mert várakozása szerint a mostani vámintézkedések hatására csökkenni fog az import részaránya az amerikai piacon.

A Moody's előrejelzése szerint a szektor kapacitáskihasználtsága 73-77 százalék között lesz az idén. Jóllehet az ágazati pozitív kilátásokhoz szükséges alsó kihasználtsági küszöbérték a cég kritériumai alapján 80 százalék, a hitelminősítő azonban közölte, hogy az amerikai acélipar helyzetének folytatódó javulásával számol az erős piaci helyzet és az import várható visszaesése miatt.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés