Pénzteremtés

Hozzunk létre jegybanki bitcoint és osszuk szét az emberek között – véli a cseh központi bankár

2018. május 13. 23:15
A cseh központi bank alelnöke két vitatott kérdést karol fel, sőt egyszerre valósítaná meg a kettőt. Ha létrehoznánk a jegybanki kriptovalutát, akkor ezt könnyű lenne közvetlenül az állampolgároknak „utalni”, így élénkítve a keresletet. Szerinte a kripto-helikopter-pénz több problémánkat is egyszerre oldaná meg.

Mojmír Hampl, a cseh jegybank alelnöke márciusi beszédében úgy fogalmazott, hogy létre kellene hozni egy digitális jegybankpénzt. Ezzel szerinte ki tudnánk javítani a jelenlegi kriptovaluták, például a bitcoin és a lite hiányosságait. Szerinte a bitcoin ökoszisztéma kétszer annyi energiát használt fel, mint Nigéria, így nem olcsóvá és gyorssá, hanem költségessé és lassúvá tette a fizetéseket.


A kriptovaluták elsődleges problémája épp az, hogy nem képesek betölteni a csereeszköz funkciót, nem könnyű velük a hétköznapi életben fizetéseket intézni. Ebben a cikkében közérthetően elemzi e problémát Pál Tamás, a Neumann János Egyetem tanársegéde.

Az alelnök szerint a kriptovaluta a pénzügyi stabilitás növekedését eredményezné, növelné a pénzügyi bevonást (ez azt jelenti, hogy a gazdasági szereplők számukra hasznos, olcsó és fenntartható pénzügyi szolgáltatásokhoz férnek hozzá), és hatékonyabbá tenné a monetáris politikát. Ráadásul így még több formában lenne jelen a pénz a gazdaságban.

De Hampl meglátásában a jegybanki kriptopénz legfontosabb előnye az, hogy válságok idején közvetlenül a fogyasztók szintjén lehetne ösztönözni a fogyasztást: nagyon könnyen lehetne minden fogyasztónak adott mennyiségű „frissen teremtett” kriptopénzt utalni. Ez növelné a fogyasztók optimizmusát is, ami szintén jót tenne a gazdaságnak recesszióban. Valójában ez felfogható úgy, mintha minden háztartás egyforma mértékű osztalékot kapna az államtól.

A helikopterpénz ötlete rendre előkerül az Európai Központi Bank válságkezelési stratégiájával, a mennyiségi lazítással szemben. Ez úgy élénkíti a gazdaságot, hogy a jegybank értékpapírokat vásárol, így juttat pénzt a gazdaságba. De a jelenlegi politika esetében a gazdaságba pumpált többletpénz nem közvetlenül az állampolgárokhoz kerül, hanem a tőketulajdonosokhoz, és az ő pénzügyi eszközeik árát növeli, így a kritikusok szerint a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségeket is mélyíti.

A tőketulajdonosok helyett a munkaerőhöz és a fogyasztókhoz juttatott pénz transzparensebb, méltányosabb és talán hatékonyabb is lenne a helikopterpénz támogatói szerint.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez meg egy zavaros csehszlovák. Az ugandai elnök után szabadon, inkább meg kéne adóztatni a bitcoin tulajdonosait, ún. hülyeségadó címén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés