A minimálbér vége

A Világbank csökkentené a minimálbért és megkönnyítené az elbocsátásokat

2018. április 24. 8:53
Az ötlet a szegény és eladósodott fejlődő országoknak szól, és attól a hatékonyság növelését várják. A Világbank úgy látja, hogy túl nehéz elbocsátani az alkalmazottakat, ez pedig a robotizáció fő akadálya. Ha a munkavállaló könnyebben kirúgható, akkor a cégeknek könnyebb lesz befektetni a mesterséges intelligenciába.

A World Development Report című tanulmány előzetes vázlata arról is említést tesz, hogy az alkalmazottakat túl erősen védik a munkapiaci szabályok. Emiatt a cégek kevesebb embert foglalkoztatnak és nem marad erőforrásuk a hatékonyságnövelő fejlesztésekre – írja az Index.

A Világbank úgy látja, hogy a világ gazdasága drasztikus átalakulás előtt áll, ezért nagyfokú rugalmasságra lenne szükség a munkapiacon. A minimálbér azonban túl magas a kevésbé hatékony cégek számára és még a tapasztalatlanabb fiatal társadalmi csoportokat is hátrányosan érinti.

Mivel a minimálbér a fejlődő országokban túl magas, ezért torzítja a megtermelt jövedelem elosztását. Az intézmény szerint érdemes lenne ezért gondolkodni a minimálbér csökkentésén, esetleg más szabályokkal való helyettesítésén. Ezek célja az lenne, hogy szorosabban összekössék a termelékenység és a reálbérek alakulását. 

A Világbank így a minimálbér alternatíváit és az azt kiegészítő intézkedéseket kezdte elemezni, ugyanakkor nem állt ki egyértelműen és általánosan a minimálbér megszüntetése mellett.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magas minimálbér hátrányossá válhat abban az esetben, ha a munkanélküliség egyik okozójává válik. Nálunk nem ez a helyzet.

Na persze, digitalizálni kell, hiszen lehetővé teszi a technológiai "fejlődés". Ami pedig "fejlődés" ugyebár, az megkérdőjelezhetetlen. Néhány tízezer embernek kell a nagyobb profit. A többiek élete "munkapiac". Menjenek a ... Hová is? Ja, Európába, ott majd eltartják őket.

Az extra vastagságú VB-arcbőrhöz mi is hozzájárultunk rendesen, Bokros Lui személyében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés