Miért nyert a Fidesz?

2018. április 12. 12:10

Zsiday Viktor
Zsiday Viktor honlapja
Ilyen bérnövekedés mellett nagyon el kell rontani valamit, hogy egy kormány megbukjon.

„1992-ben Bill Clinton egyik elhíresült mondása az volt, hogy »It's the economy, stupid!«, szabadfordításban: »A gazdaság a lényeg te hülye!« - ezzel célozva arra, hogy az embereket leginkább az érdekli, hogy nő-e a gazdaság, vagy nem, van-e állásuk, vagy nem, nő-e a fizetésük, vagy nem. A recesszióba süllyedt USA-ban meg is nyerte a választásokat. Magyarországon ugyanez a helyzet. A politikusoknak nyilvánvalóan van ráhatásuk a gazdaságra, de sokkal kevesebb, mint maguk, vagy szavazóik gondolják, eléggé ki vannak téve a nemzetközi ciklusoknak, amin jottányit sem tudnak változtatni, ám ennek ellenére a választók alapvetően az alapján ítélik meg a politikusokat, hogy van-e elég munkahely, és nőnek-e a bérek. (...)

Az összefüggés teljesen egyértelmű: ha van bérnövekedés, akkor megtartható vagy növelhető is az aktuális kormánypártra szavazók száma, ha csökkennek a bérek, akkor viszont elpártolnak tőlük a szavazóik Mivel a 2014-17 közötti időszakban igen magas bérnövekedés volt, így nem csoda, hogy a Fidesz szavazóinak száma nőtt. Ezért írtam már korábban is, hogy ilyen bérnövekedés mellett nagyon el kell rontani valamit, hogy egy kormány megbukjon. Sőt, mivel a következő 2-3 évben valószínűleg további gyors bérnövekedés lesz, ezért valószínűleg a kormánypárt népszerűsége magas marad.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, meg Kornai már 2013-ban megírta, hogy vannak persze eredmények, de "NEM FENNTARTHATÓ". :))))))

Már 5 éve várja "Argentínát" és az államcsődöt - mindhiába.

:)))

Fegyenc és az egész ellenzék azon töpreng , mit rontott el . Azt , hogy nem vették észre , nem kötözködni-rágalmazni kell , hanem kreatív gazdaságpolitikai intézkedéseket kell vázolni . DE az nincs neki . Viszont , elvárnák a hülyék , hogy a nép a kormány ellen forduljon . Azt hitték , hogy az azonnali háromszor béremelés nevetséges blöffjét választják a polgárok , a megtapasztalt , reális béremelés helyett .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés