Ennyit segítettek a magyar gazdaságnak az adócsökkentések

2018. március 31. 12:49

Az adókat, járulékokat és transzfereket érintő intézkedések hosszú távon (8-10 éves viszonylatban) mintegy 6 százalékponttal járulnak hozzá a GDP növekedéséhez.

2018. március 31. 12:49
null
Berta Dávid – Bögöthy Zoltán – Szoboszlai Mihály

„Az elmúlt hét évben az adókat, járulékokat és transzfereket érintő intézkedések hosszú távon (8-10 éves viszonylatban) mintegy 6 százalékponttal járulnak hozzá a GDP növekedéséhez, a munkakínálat, a foglalkoztatás és a rendelkezésre álló jövedelem érdemi emelkedése mellett. A munkát terhelő adók több lépésben történő mérséklése rövid távon ugyan csökkentették a költségvetés bevételeit, egyúttal azonban olyan gazdaságösztönző hatásokkal jártak, amelyek ellensúlyozták a bevételkiesést. A 2010 óta végrehajtott adóreform vizsgált elemei, a transzferek átalakításával és egyéb adóintézkedésekkel együtt hosszabb távon pedig mintegy 200 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyenlegét.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bölcs Ész
2019. szeptember 02. 22:16
Fasiszta diktatúja! Retteglyűnk!!!
balbako_
2018. június 13. 10:41
A legtöbb pénzt az adósságok kamatán fogtuk, aztán a valutaadósság forintosításán, a rezsicsökkentésen és végül az adócsökkentéssel.
qwrtzq
2018. május 16. 15:29
Kíváncsi lennék az okfejtésedre :). Kérlek vedd fel a mérlegedbe a háztartások hitelállományának csökkenését, megtakarításának növekedését, az államadósság és a költségvetési kamatkiadások csökkenését. Asszem 2010 óta a háztartások megtakarítás állománya valami 3 Paks2 (3*3700 milliárd) árával nőtt. Ha ebből kivonod a 3 legnagyobb "fideszes lopást", mint a manyup a stadionok és mészáros lőrinc, még úgy sem jöttök ki nullszaldóra, vagyis a fidesszel vastagon jól(/jobban) járunk. Vagy ne is az MSZP legyen a mérce? Hát akkor mi? A multikkal, tőkével vastagon felszerelt ausztria, ami már 20 évvel ezelőtt is 3* gazdagabb volt nálunk? Csak ki ne szakadjon a demokratákra oly jellemző objektivitás.
qwrtzq
2018. május 16. 15:28
Ennek azért ellent mond, hogy Gyurcsányék alatt nem tudott az ország a régióval sem lépést tartani. Szóval azért valami ráhatása biztosan van a kormányoknak ezekre a folyamatokra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik