Acélos teljesítmény

Tökéletes időzítés: a volt Trump-tanácsadó épp a vámemelés előtt adta el acélipari részvényeit

2018. március 7. 11:57

Carl Icahn, az amerikai elnök milliárdos támogatója néhány nappal azelőtt vált meg az acéliparhoz kötődő részvényeitől, hogy Trump bejelentette az acélipari védővám emelését.

Az üzletember a Manitowoc acéliparhoz erősen kötődő, darukat és emelési megoldásokat kínáló cég egymillió részvényétől vált meg összesen 31,3 millió dollár értékben. Mindez hét nappal azelőtt történt, hogy Donald Trump 25 százalékos vám kivetését jelentette be az USA-ba beáramló acélra.

A bejelentés a várakozásoknak megfelelően nehéz helyzetbe hozta az amerikai acélipari cégeket, a Manitowoc részvényárfolyama például a bejelentést követően gyorsan esett hat százalékot. A Reuters szerint ennek fő oka az, hogy a cég az acél fő felhasználója.

Icahn már február 12-től elkezdte az eladásokat, két nappal azelőtt, hogy a vámok emeléséről hivatalosan tudni lehetett volna. Érdekes módon a befektető 2015. január 17-e és 2018. február 12-e között egyáltalán nem kereskedett a cég részvényeivel.

Icahn azok közé a Wall Street-i befektetők közé tartozott, akik támogatták Donald Trumpot. A milliárdos különleges tanácsadói megbízást kapott, de később lemondott. Korábban azzal vált híressé, hogy megpróbált nyomást gyakorolni a kormányra, hogy az szüntessen meg környezetvédelmi szabályokat, Icahn ugyanis károsnak tartotta ezeket egyik befektetésére, egy texasi olajfinomítóra nézve.

(Kép forrása: Twitter)

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/31403