Antidemokratikus liberalizmus

A liberális demokrácia kettős fenyegetettsége

2018. február 27. 11:20

Dani Rodrik
Project Syndicate
Politikai rendszereink régóta nem liberális demokráciaként, hanem antidemokratikus liberalizmusként működnek.

„A liberális demokráciát az a tendencia is aláássa, hogy mindinkább a »liberálist« hangsúlyozzák a »demokrácia« kárára. Ez a típusú politika azt jelenti, hogy az uralkodók szabadok a demokratikus elszámoltathatóságtól, mert külső korlátozások sokasága szabályozza döntéseiket. Bürokratikus testületek, autonóm szabályozók és független bíróságok hoznak szakpolitikai döntéseket, vagy egyszerűen a globális gazdaság kívülről adott szabályait fogadják el és hajtják végre.

Az Emberek vs. Demokrácia című új és fontos könyvében Yascha Mounk politikai elméletalkotó ezt a berendezkedést – az illiberális demokráciára utaló találó szimmetriával – antidemokratikus liberalizmusnak hívja. Szerinte a politikai rendszereink régóta nem liberális demokráciaként, hanem egyre inkább antidemokratikus liberalizmusként működnek.

Talán az Európai Unió tekinthető e trend tetőpontjának. A közös piac és a monetáris egyesítés megvalósítása politikai integráció hiányában megkövetelte, hogy a szakpolitikai döntéseket technokrata testületekre, például az Európai Bizottságra, az Európai Központi Bankra és az Európai Bíróságra ruházzák át. A döntéshozás egyre inkább jelentős távolságban történik a közvéleménytől. Bár Nagy-Britannia nem tagja az eurózónának, a brexit pártján állók jelmondata, az »irányítás visszavétele« jól összegzi a frusztrációt, amit számos európai szavazó érez.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért? A liberális diktatúra mindkettőt sőt többet is ki akar erőszakolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában