Erre is jó a farsang

Kutatás: a 4-6 éves gyerekek jobban teljesítik az unalmas feladatokat Batmannek öltözve

2018. február 18. 22:22
A koncentrációs képesség kritikus fontosságú a sikeres karrierhez a tudománytól az üzleti világon át a sportig vagy a zenéig, de egyre több tényező vonja el a mai gyerekek figyelmét. A legújabb technológiákkal ugyanis azonnal hozzáférnek bármilyen szórakoztató tartalomhoz. Egy új kísérlet szerint a Batman-hatás segít ellenállni a kísértésnek.

A Minnesotai Egyetem kutatói 180 gyermek bevonásával végeztek kísérletet. Ebben arra keresték a választ, hogy miként hat a kitartó koncentrációra, ha a vizsgált alanyok külső szemszögből tekintenek önmagukra. Négy- és hatéveseket kértek arra, hogy ismétlődő feladatot végezzenek tíz percig, miközben lehetőségük volt a feladatot megszakítani egy rendkívül izgalmas videojátékkal.

A kísérletben résztvevőket három csoportba osztották. Az első csoport önmagát „alakította”. „Keményen dolgozom?” – szólt a kérdés, ami e csoport szerepfelfogását jellemezte. A második csoportban lévőknek saját magukra külső szemszögből kellett tekinteniük: „András keményen dolgozik?” – hangzott az őket ösztönző kérdés.

A harmadik csoport nem csupán külső szemlélőként tekintett magára, de egy olyan választott példakép bőrébe bújhatott, aki a gyerekek szerint valóban nagyon jó a feladatok elvégzésében. Majd be is öltöztek a választott szereplőnek, például Batmannek. „Keményen dolgozik Batman?” – kérdezték ezt a csoportot a kutatók.

A kísérlet során arra is folyamatosan emlékeztették a gyerekeket, hogy az általuk végzett unalmas, ismétlődő feladat rendkívül fontos, ezért jó lenne, ha olyan sokáig tudnának azon munkálkodni, amíg csak tudnak.

Az eredmények szerint a hatévesek kitartóbbnak bizonyultak a feladat végzésében a négyéveseknél. Érdekesebb azonban, hogy minden korcsoportban azok teljesítettek a legjobban, akik egy példakép bőrébe bújva dolgoztak. 

(Kép: Pixabay)

 

 

| Batman | WEF

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A gyerekeknek példaképekre, hősökre van szükségük. Ez nem újdonság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában