3 nap = 1 év

Ők azok, akik három nap alatt keresik meg az átlagdolgozó éves bérét

2018. február 16. 23:11
Bár az év csak nemrég kezdődött, vannak olyanok, akik már az év első három napja alatt megkeresték a teljes munkaidős átlagos dolgozók egész évi fizetését. Ők az FTSE-100-as tőzsdei indexet alkotó száz legnagyobb vállalat vezetői.

A belga Vlerick üzleti iskola jelentése szerint a legnagyobb brit tőzsdei nagyvállalatok vezetői az átlagos dolgozó fizetésének 94-szeresét keresik meg egy év alatt, így a brit vezetők fizetései a legnagyobbak közé tartoznak Európában, jelentősen meghaladva a francia vagy német vezérigazgatók bérét. Hozzátették azonban, hogy a legjobban teljesítő cégeknél a vezetői fizetések viszonylag alacsonyabbak. 

Ez azért aggályos, mert a britek fizetései épphogy stagnálnak, egy londoni intézet pedig 2018-ra csökkenést jelzett előre a brit dolgozók számára. A kormányzat azt tervezi, hogy megköveteli a vállalatoktól a fizetési arányok publikálását, mivel Hollandiában például „csak” 71-szeres, Svédországban 41-szeres a különbség.

Xavier Baeten, a Vlerick menedzsmentprofesszora szerint tévedés, hogy egy vállalat teljesítményének javításához emelni kell a vezérigazgatók fizetését. Jelentésükben ugyanis arra jutottak, hogy az alacsonyabb bérkülönbségekkel jellemezhető cégek teljesítenek jobban.

Ha nem a cégeken belüli különbségeket nézzük, akkor az egyenlőtlenség még nagyobb, mivel a legnagyobb száz cég a brit átlagbér 160-szorosát keresi meg egy évben.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés