Davos milliárdosai nem akarnak változást

2018. február 2. 23:36

Steve Keen
RT
Ők nem az értelmiség, hanem a pénz elitje. Interjú.

„Hogyan ítélné meg Donald Trump gazdaságpolitikáit? Valóban annyi jót tesz Amerikának, ahogy állítja?

Természetesen nem, ő mindig mindent drámaian eltúloz. Végig ez volt az üzleti gyakorlata. És ezért meglehetősen rossz sajtója volt New Yorkban már jóval az elnökségért való indulása előtt is. De valójában én támogatom az iparhoz való hozzáállását, mert ő nem tartja a szabad kereskedelmet a növekedés hajtóerejének. Őszintén, ha megnézzük az emögötti gazdasági elméletet, az nonszensz... Gazdasági növekedést a beruházások és az iparosodás eredményez. Bizonyos mértékig segítheti is Amerikát a trumpi gazdaságpolitika kicsivel többet beruházni.

De a tevékenységének többi része meglehetősen destruktív. Meghívni külföldieket Amerikába és azt mondani, hogy „gyertek ide és innováljatok”, miközben tudhatják, hogy a legdurvább bevándorlási politika van érvényben Amerika történetében, ez ironikus... olyan irónia, amit Trump biztosan nem ért.

Mit gondol a találkozóról? Szükséges, hogy a világban most globalizáció- és növekedéspárti programok kerüljenek előtérbe?

Globalizációpártira nincs. A globalizáció nem vezet gazdasági növekedéshez – rozsdaövezet-államokhoz és polarizációhoz vezet, ahogy Amerikában láttuk. Ennek eredményeként világszerte több jövedelemre tesz szert a tőketulajdonos, a dolgozó pedig kevesebbre, még ha a harmadik világ dolgozói jól is járhatnak. És a legfőbb tény amiről még csak szó sem esik Davosban most – hogy milyen hatással lesz ránk, hogy egyre drágábban lehet kitermelni az olajat a földből. Márpedig ez a gazdasági növekedés valódi motorja: hogy az olajat energiává alakítjuk. (...)

A megfelelő emberek találkoznak Davosban, hogy megoldják a bolygó jelenlegi problémáit? Mit kellene tenni a globális szegénység és növekvő egyenlőtlenségek ellen? Meg lehet tenni mindezt a Davoshoz hasonló helyeken

Semmiképpen. A Davosban megjelenő emberek valóban a krémek krémje, de nem az értelmiség elitje, hanem a pénz elitje. Milliárdosok vannak itt, akik a 2008 előtti buborékon gazdagodtak meg. Vagyonokra tettek szert a központi bankok pénznyomtatási jótékonykodásának és annak köszönhetően, hogy a részvényeik értékét növelte a mennyiségi lazítás. Ők azok, akik csak a szokásos üzletmenetet akarják folytatni. Amikor a globális gazdaság fordulópontját jelentő események sorozatához érkezünk, különösen amikor a fosszilis üzemanyagok kitermelési kapacitásáról és az ezzel kapcsolatos átmenetről van szó – akkor tudósokra, mérnökökre, a klímaváltozás szakértőire van szükség. Davosban nincsenek sokan közülük.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem látok híreket a szokásos tüntetésekről sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés