Nem kicsit

Amerikai kutatók szerint a gyurcsányi gazdaságpolitika az egyik legkárosabb a világon

2017. december 22. 20:44
Felkerült a világ legkárosabb vezetőinek szégyenlistájára Gyurcsány Ferenc, akinek a kormányzása körülbelül évi 1-1,5 százalékkal rontotta a magyar gazdaság növekedését. Gyurcsány Ferenc így elég rossz társaságba keveredett: a New York Egyetem professzorainak listáján Gyurcsány a kínai Mao Ce-tunggal, vagy a kambodzsai kommunista diktátorral, Pol Pottal együtt szerepel.

A világ legrosszabb vezetőinek listájára került fel Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke, s így egy társaságba keveredett a kambodzsai kommunista diktátor Pol Pottal és a kínai kommunista diktátor Mao Ce-Tunggal – írja az Index.

Két amerikai közgazdász, a New York Egyetem professzorai, – William Easterly, a fejlődésgazdaságtan elismert szakértője és Steven Pennings – azt a sokszor felvetett kérdést igyekeztek megválaszolni, hogy mennyiben határozzák meg ténylegesen az ország gazdasági sikereit a vezetők. A kutatók új módszert fejlesztettek annak megmérésére, hogy az adott ország GDP-növekedésére hogyan hatott egy-egy vezető politikus.

A kutatásban több adatbázisra is építettek, de három adatbázisból kettő is azt az eredményt hozta, hogy Gyurcsány Ferenc a gazdasági növekedésre nézve az egyik leginkább káros politikus volt a világon. A gyurcsányi gazdaságpolitika körülbelül évi 1-1,5 százalékkal rontotta a magyar gazdaság növekedését. Ez óriási elveszett összeg, így nem véletlen, hogy a kétezres évek nagy részét számos közgazdász elveszett időszaknak tekinti a magyar gazdaság szempontjából. 

Az eredményt a számítások azzal alapozzák meg, hogy figyelembe veszik a világpiaci árakat, a regionális üzleti ciklusokat és az egyedi országhatásokat is. Magyarul megnéznek számos külső tényezőt, például azt, hogy nem egy világgazdasági visszaesés okozta-e a vezető rossz bizonyítványát. Így a listán szereplő politikusokat nem mentheti fel az, hogy a világgazdasági helyzet egyébként is rosszra fordult.

Sőt, Magyarország esetében éppen egy nagyon kedvező külső környezet ellenére valósult meg egy jelentős eladósodás a fegyelmezetlen közpénzügyi politika miatt. A súlyos gazdaságpolitikai hibáknak köszönhetően a lakosság devizaadóssága óriásira duzzadt, a jövedelmi egyenlőtlenségeket nem is említve. Emiatt Magyarországot a világgazdasági válság már súlyosan legyengült gazdasági állapotban érte.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te egy javíthatatlan erőlködő vagy! :D

Tegnap adott interjút egy 80 év feletti volt válogatott focista, aki azt mondta, infrastruktúrában még mindig le vagyunk maradva.

Írta az index... Ez itt a lényeg. A Magyar Idők mikor írná meg, ha netán Viktorotok kerülne arra a listára?

A kutatás nagyon helyesen feltételezi, hogy a gazdasági hatások azonnal jelentkeznek és minden év hatása kihatással van a következő évre is. Így az oktatás nem hasonlítható össze a gazdaságban végbemenő hatásokkal. Az oktatás csak az oktatással vethető össze. Ennek értelmében a Gyurcsány kormány oktatás és egészségügy tekintetében végrehajtott tevékenységének a hatása 2010 után években jelentkezik. Így mindkettőnél az elhibázott reform 2010 után negatív hatásban érzékelhető.

Nem igaz, hogy a 100 napos program okozta a régión belüli lemaradást.
A 100 napos program keretében kiáramlott bruttó jövedelem 50 %-a adók és járulékok formájában visszaáramlott a költségvetésbe. Növelte a fizetőképes keresletet, melynek hatására növekedett a termelés, foglalkoztatás. 2006-ra azonban a 100 napos program jövedelem kiáramlása elinflálódott.

A GDP növekedés üteme 2004-től folyamatosan csökkent, miközben a régióban a többi országoknál dinamikusa növekedett. Ugyanakkor Magyarországon a növekedés forrása 70 %-ban hitel volt, addig a régió többi országainál a hitel 35 % volt.
Magyarországon a hitel devizában történt. A gyengülő gazdasági növekedés, növelte a hitel kamatokat, a csökkenő reáljövedelem pedig a fogyasztókat a deviza hitel felé tolta. 2004-től a Gyurcsány kormány megszüntette a lakásépítési támogatásokat, a magas forinthitel kamata pedig a deviza hitel felé tolta a fogyasztást. Ugyanez a többi régiós országoknál sokkal kisebb mértékben jelentkezett.
Mivel az állami beruházások infrastrukturális beruházások voltak (útépítés) csak a beruházás évében növelték a GDP-t. Ezeknek a beruházásoknak a forrása deviza hitel volt amely növelte a kamatköltségeket. Együttesen ez eredményezte, hogy a GDP növekedés üteme folyamatosan lassult és 2007-ben már csak 0,4 %, 2007-ben 0,9 % és 2009 mínusz 6,6 %-ra alakult.

"Mondhatnának egy számot is, hogy mibe került a majomkodása forintálisan az országnak."

10 ezer milliárd plusz a lakosságnak okozott többlet kamatfizetés.

Azért ne feledjük, hogy Gyurcsány mögött ott állt a teljes MSZP/SZDSZ tábor, a politikai szélhámosok sleppje.
Most pedig vele szövetkeznek a 2018-as választásra.

Én nem nevezem szociopatának. Szerintem nem az. A családban az ész az anyós, azután a feleség. Nélkülük Ferenc sehol sem lenne. Ő egy betanított madzagon rángatott bábú. Jelleménél, tudásánál, habitusánál fogva erre alkalmas és nem többre.

Mindegyik párt, politikai, civil szervezet mögött megtalálható a politikai prosti. Ezzel felesleges foglalkozni, mert ez így volt régen és így lesz a jövőben is. Legfeljebb a mérték más és más. Ezt pedig lehetetlen meghatározni. Sokszor csak később derül ki.

De ezt nem a tanulmány mondja, hanem a penetráns indexes.

Gyurcsány a hullák számában még nem hozta be Mao-t vagy Pol Potot. Az még hátra van, elvtikéim.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés