Hiperinfláció

Pénz helyett lassan ujjlenyomattal lehet csak élelmiszerhez jutni Venezuelában

2018. január 4. 17:51

Nincs megállás Venezuelában: a szocialista tervezési kísérlet teljesen tönkretette a gazdaságot, ahol már mindennaposak az éhséglázadások. Míg a fejlett világ egy része a nullához közeli inflációval küzd, Venezuelában az inflációt már ezer százalékban mérik. Az elszabaduló infláció ellenére a minimálbéreket idén 40 százalékkal emeli a kormány, amely tovább hevítheti a hiperinflációt.

Béremelés, mint az infláció enyhítésének eszköze?

Nicolas Maduro elnök év végi beszédében jelentette be a jelentős béremelést, amelyet azzal indokolt, hogy meg kell védeni a szocialista nemzet dolgozóit az Egyesült Államok és más országok által Venezuela ellen folytatott gazdasági háborútól. Szerinte Amerika támadja a valutát és szabotálja a venezuelai olajipart. Mivel Venezuelában az árak tavaly 1400 százalékkal emelkedtek, így a drasztikus béremelés csak olaj a tűzre.

A venezuelai válság legfőbb okai

A válság fő oka, hogy Venezuela szinte csak kőolajat exportál, ebből fedezi a kormány kiadásait és a szociális programokat is:

a venezuelai exportbevételek körülbelül 95 százaléka az olajhoz kötődő szektorokból származik.

A kőolaj világpiaci ára azonban az elmúlt években mélyrepülésbe kezdett, amely magával rántotta a világpiacnak kiszolgáltatott venezuelai gazdaságot.

Ahogy a legtöbb gazdasági eseményre igaz, a kőolaj 2014-től kezdődő áresése is újraosztja a gazdasági szereplők jövedelmeit. Most éppen az olajat vásárló fejlett országok járnak jól, akiknek a reáljövedelmei növekedésnek indulnak, miközben a termelési költségeik csökkennek, az olajat a világpiacon eladó, azaz exportáló országok pedig hirtelen válságba kerülnek. Különösen igaz ez, ha a magas olajárak aranykorában rejlő lehetőségeket egy nagy olajexportőr ország gazdasági átalakítások helyett jóléti osztogatásokra fordítja, ahogyan az a dél-amerikai gazdaságban történt.

Központi tervezés helyett anarchia

A kormány a fő bevételi forrás elapadását látva kapkodásba kezdett és egyre többet kezdett költeni, de ezzel túlzottan is beavatkozni kényszerült a piac működésébe. A költekezés fedezetéül az expanzív monetáris politika szolgált volna (amelyet pénznyomtatásként képzelhetünk el), de ez a venezuelai pénz elértéktelenedését okozta. A tervgazdaságra emlékeztető kormányzati beavatkozások hatására hiány lépett fel az alapvető élelmiszerekből, amelyeket már katonai felügyelettel igyekeznek szétosztani.

Aki a megengedettnél több élelmiszert vásárol, azt ráadásul könnyen letartóztathatják:

a szabály betartásához pedig már ujjlenyomat-olvasókat is bevetnek a boltokban.

 

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/31091

Ajánljuk még a témában