Elemzők: jól teljesít a külkereskedelem

2017. december 8. 18:21
Bár a külkereskedelmi mérleg többlete csökkent októberben, a forgalom jelentősen élénkült az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: jól teljesített a külkereskedelem októberben, az ipari termelés felfutásával összhangban 11,8 százalékkal nőtt az export, míg a kirobbanó belső keresletet, a beruházási boomot és élénkülő fogyasztást tükrözve 17,0 százalékkal száguldott az import. 

Az elemző szerint a belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robosztus emelkedésének importnövelő hatását részben ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások. Az alacsony szinteken ragadó olajárak pedig a vártnál kisebb mértékben rontják a cserearányokat. Mindezek hatására idén a külkereskedelem többlete 8,2 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 9,72 milliárdról. 

Suppan Gergely kitért arra: jövőre az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem vár további jelentősebb csökkenést a külkereskedelmi többletben. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat – írta.      

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője is azt emelte ki, hogy bár a külkereskedelmi mérleg többlete a tavaly októberinél 275 millió euróval kisebb volt, ugyanakkor a forgalom jelentősen élénkült, hiszen mind az export, mind az import euróban számolt éves növekedési üteme meghaladta a vártat.

Nyeste Orsolya közölte: a következő hónapokban a fogyasztás és beruházások élénkülésével párhuzamosan tovább nőhet az importszámla, és így a havi külkereskedelmi többletek alacsonyabbak lehetnek az eddig megszokottnál. Ez azt is jelenti, hogy a pozitív külső egyensúlyi pozíció forintot védő hatása némileg gyengülhet. A laza monetáris politika és a csökkenő külkereskedelmi többlet eredője azt sugallja tehát, hogy ezen fundamentális tényezők hatására az árfolyam nemcsak gyengébb, hanem volatilisebb is lehet a korábbinál – vélekedett.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában