Már a román jegybank szerint sem fenntartható az ország gazdasági növekedése

2017. december 04. 21:11

A Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese bírálta a bukaresti kabinet jövő évi költségvetés-tervezetét, Liviu Voinea szerint a 2018-ra tervezett 3 százalékos államháztartási hiánynál alacsonyabbra lenne szükség, mert a román gazdaság növekedési üteme megalapozatlan.

2017. december 04. 21:11
null

Voinea kijelentette: az erőn felüli gazdasági növekedés miatt ajánlatos lenne tartalékolni és csökkenteni az államháztartási hiányt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a GDP-bővülés csak rövid távon teszi lehetővé plusz kiadások vállalását, mert a kiadások hosszú távon állandósulnak, miközben a többletbevételek ideiglenesek.

Aggasztónak nevezte, hogy a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiánya egyaránt növekszik, szerinte ez a két „iker mutató” jelzi, hogy erőn felüli a gazdasági növekedés. Ez középtávon veszélyezteti az ország pénzügyi stabilitását – mondta. Amennyiben romlik a nemzetközi pénzpiacok és a befektetők bizalma a fejlődő gazdaságokkal, így például Romániával szemben, az államháztartási hiány és az államadósság finanszírozása gondot okozhat – tette hozzá.

A román kormány várhatóan a héten fogadja el a jövő évi költségvetés-tervezetet, amelyben 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 3 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Az idén Románia 2,9 százalékos deficitet tűzött ki célul 6,1 százalékos gazdasági növekedés mellett.

Bár Romániára az ország dinamikus növekedése miatt az utóbbi időben mértékadó hazai közgazdászok is viszonyítási alapként hivatkoztak, most maga a román jegybank mondta ki, hogy az ország növekedése megalapozatlan és fenntarthatatlan. A túlfűtött román gazdaság térségbeli referenciapontnak való alkalmassága ezért megkérdőjelezhető.

(MTI nyomán)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tom hagen
2018. január 13. 20:25
Mi lesz a Bella Leventével? Egyfolytában Romániával példálózott... Hova a francba költözik áprilisban?
dzso bacsi
2017. december 08. 10:46
Az elmúlt 10 évben megduplázták az államadósságukat úgy. Ekkora költekezésből más is produkálhatna ilyen növekedést, nem kell hanyatt esni tőlük.
zuriktodor
2017. december 08. 10:46
ezek szerint az IMF rosszul kormányoz
cutcopy
2017. december 07. 19:02
Román lufi pukk lesz..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik