A harmadik negyedévben 0,8 százalékkal nőtt a német GDP

2017. november 23. 10:46

A harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelő 0,8 százalékos mértékben nőtt a német bruttó hazai termék az előző negyedévihez képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön közzétett végleges adatai szerint.

2017. november 23. 10:46

A harmadik negyedévben az előzetes adattal és a piaci várakozással megegyező 0,8 százalékkal nőtt ár, naptári és szezonális kiigazítással az előző negyedévhez képest a bruttó hazai termék (GDP) Németországban. 

A második negyedévben 0,6 százalékos, az első negyedévben 0,9 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés. A 2017-es harmadik negyedévben sorban a tizenharmadik negyedévben nőtt a német GDP az előző negyedévhez képest. Évesítve 2,3 százalékkal nőtt a német GDP szezonális kiigazítással a harmadik negyedévben, az előzetes értékkel megegyező mértékben, de a 2,6 százalékos piaci várakozásnál kevésbé. A második negyedévben szezonális kiigazítással 1,0 százalék, az első negyedévben 3,4 százalék volt az éves GDP-növekedés. 

Naptári kiigazítással az első negyedévi GDP-növekedés 2,1 százalék, a második negyedévi 2,3 százalék, a harmadik negyedévi 2,8 százalék volt.

A harmadik negyedévben a Destatis kimutatása szerint egy dolgozóra vetítve 0,8 százalékkal nőtt a munka termelékenysége. A harmadik negyedévi bruttó hazai terméket 44,5 millió, az előző évinél 1,5 százalékkal több aktív dolgozó állította elő. 

A harmadik negyedévi GDP-növekedés legnagyobb hajtóereje a belső kereslet volt: a lakossági fogyasztás az előző évihez képest 2,1 százalékkal, a közkiadások 0,9 százalékkal emelkedtek. Az export 4,8 százalékkal, az import 5,5 százalékkal nőtt a negyedévben, a külkereskedelem összességében 0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP-növekedéshez.

OECD-országok GDP-növekedése 2017 harmadik negyedévében (százalékos változás az előző negyedévhez képest, szezonálisan igazítva)

Forrás: OECD


A csütörtökön közzétett német adatok nagy meglepetést nem jelentenek. Németország növekedése ezzel megegyezik a harmadik negyedéves magyar GDP-bővüléssel, ahogy az a korábbi, OECD-adatok alapján készült ábrán látható. Ez az OECD-országok között átlagon felüli teljesítménynek számít.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. április 27. 09:22
Összesítve a mienk jobb!
liberálzöld.
2017. november 28. 11:21
Szinten vagyunk a Németekkel! Hurrá! Lassan a németek nem autót összeszereltetni, hanem autót összeszerelni jönnek ide.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik