Kettészakadhat az Európai Unió – De mi lesz utána Magyarországgal? Interjú.

2017. november 17. 14:39

Christopher Dembik
Portfolio
A régiónak nem az eurózóna a legjobb választás, hanem az erősebb gazdasági együttműködés a kelet-közép-európai országok között.

„Viszont még mi sem tudjuk, hogy a régió országai egyáltalán akarnak-e csatlakozni az eurózónához. Ön szerint egyáltalán be kellene lépnünk?

Valóban, a lengyelek például szerintem soha nem fogják rászánni magukat a csatlakozásra, de a régió többi országában is erős kétségek vannak ezzel kapcsolatban. De én egyértelműen azt gondolom, hogy nem is lenne jó a régiónak, ha bevezetné az eurót. Két fő probléma van a valutaövezettel jelenleg: ha valaki már a tagja, akkor az ő szempontjából egyértelműen látszik, hogy nem működik jól, a jelenlegi formájában csak Németország számára igazán előnyös, ha pedig valaki még nem tag, de gondolkodik azon, hogy belépjen, akkor szerintem azt kell látnia, hogy közel sem fog annyit profitálni a gazdasági integrációból, mint korábban gondoltuk, mivel a kapcsolat már most is erős például Magyarország és Németország között. Másrészt pedig azt gondolom, hogy az euró jelenleg túl erős a magyar és a lengyel gazdaság és ipar számára.

Az eurózónába való belépés helyett sokkal fontosabb, hogy a régió országai találjanak egy olyan saját piacot, amit uralhatnak. Lengyelország például a kiszervezett támogató szolgáltatásokban kezdi ezt megtalálni, emiatt pedig akár a Brexit egyik nyertese is lehet, hiszen egy sor ilyen munkahelyet vonzhat magához. Magyarország hasonlóan Csehországhoz az autógyártásra és az autóipari beszállítókra próbálna építeni.

Szerintem a régiónak nem az eurózóna a legjobb választás, hanem az erősebb gazdasági együttműködés a kelet-közép-európai országok között.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ritkaság, ma, a "pénzügyi" - értsd: lopás-rablás-fosztásügyi globálvilágból - az autonóm, objektív vélemény.
Remélem, Christopher nem szenved menthetetlen betegségben, és nem azért nyílt meg a realitás talaján, mert nincs vesztenivalója.
Kívánok számára 30-40 év múlva is hasonló, értelmes látásmódot, vállalva, nyilvánosan is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés