Visszatér a termelékenység növekedése

2017. november 8. 9:36

Dean Baker
CEPR
A robotok valójában nagyon kevés munkát vettek át tőlünk az elmúlt években.

„A termelékenység éves rátája 3 százalékkal nőtt 2017 harmadik negyedévében. Míg e jelentés kis figyelmet kapott, ez nagyon jó hír lehet. (...)

A szokásos történetekkel szemben, miszerint a robotok elveszik a munkánkat, a robotok valójában nagyon kevés munkát vettek át tőlünk az elmúlt években. A termelékenység növekedése, amely épp azt az ütemet méri, amellyel a robotok és más technológiák helyettesítik a munkaerőt, rendkívül lassú volt az elmúlt években. Valójában kevesebb, mint egy százalék volt az elmúlt öt évben éves szinten.

Ezzel szemben a termelékenység növekedése átlagosan közel 3 százalékos volt 1995 és 2005 között. Ez volt a második világháborút követő hosszú fellendülés alatti növekedési ütem is 1947 és 1973 között. A termelékenység növekedése tette lehetővé a bérek és az életszínvonal gyors emelkedését, különösen a háború utáni években, amikor az erős szakszervezetek és kormányzati politikák biztosították, hogy a dolgozók is részesüljenek a növekedés gyümölcseiből. (...)

Van okunk azt hinni, hogy fordulóponthoz érkeztünk. Amikor a munkapiac feszessé kezd válni és a bérek emelkednek, az alacsony termelékenységű munkahelyek eltűnnek, mert többé nem profitábilisak a vállalatok számára. (...)

Legalább további két negyedévben akarunk erős termelékenység-növekedést látni ahhoz, hogy bátran kijelenthessük a fordulatot, de a legfrisseb adatok egyértelműen jó hírnek számítanak és figyelmet érdemelnek. Többek között azt is jelentik, hogy már most, adócsökkentés nélkül itt van a gyorsabb növekedés, amit Donald Trump ígért az adócsökkentésének hatására. Ez rossz hír lehet az egy százaléknak, amely az adócsökkentés nagy részét élvezné, de jó hír mindenki másnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés