A minimálbér-emelés nem jelent gazdasági világvégét

2017. november 3. 9:24

Branko Marcetic
The Spinoff
A minimálbér mérsékelt emelése hasznos eszköze a béreloszlás alsó részében elhelyezkedő fizetések emelésének, miközben alacsony vagy semleges hatással van a foglalkoztatásra.

„Valójában az elmúlt évtizedekben a kutatók közötti konszenzus eltolódott attól a valaha elterjedt bölcsességtől, miszerint a magas minimálbér gyárbezárásokhoz és munkanélküliséghez vezet. E kutatások legjelentősebbjét 2014-ben végezte két közgazdász, akik kétszáz, nagyrészt az ezredforduló után készült, a minimálbérről szóló angol nyelvű tudományos és szakpolitikai elemzésben mélyültek el. Megállapították, hogy »a minimálbér mérsékelt emelése hasznos eszköze a béreloszlás alsó részében elhelyezkedő fizetések emelésének, miközben alacsony vagy semleges hatással van a foglalkoztatásra és a ledolgozott óraszámokra«.

Több mint hatszáz közgazdász írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint »a minimálbér emelése kis, vagy semmilyen negatív hatást nem gyakorolt a minimálbérért dolgozók foglalkoztatottságára, még a munkapiac gyengélkedései idején sem«. Még azok is egyetértettek, akiktől nem várnánk. A Nemzetközi Valutaalap szót emelt az Egyesült Államok minimálbérének emeléséért 2014-ben. Ugyanebben az évben az eredeti, 1999-es figyelmeztetései ellenére az Economist kimondta, hogy »a brit minimálbér-emelés hatásait tanulmányozó közgazdászok közül ma senki sem gondolja azt, hogy az növelte a munkanélküliséget«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés