Óraátállítás

A finneknek elegük van az óraátállításból

2017. október 30. 8:59
A finn kormánynak aktívan fel kell lépnie az Európai Uniónál a nyári időszámítás irányelvének eltörlése érdekében – közölte a helsinki parlament illetékes bizottsága.

A szállítási és közlekedési bizottság azután nyújtotta be az az ajánlását a kormánynak, hogy több mint 70 ezer finn állampolgár kérte petíticióban a nyári időszámítás beszüntetését.

Észak-Amerika nagy részén és Európában a nyári időszakban energiatakarékossági okból egy órával előre állítják az órákat, így este egy órával tovább van világos, míg másutt nem követik ezt a gyakorlatot.

A bizottság közölte, hogy több szakértőt meghallgatott, akik szerint az emberek nem alkalmazkodnak zökkenésmentesen a változáshoz.

Az órák előreállítása rövid távú alvászavarokat okoz, csökkenti a munkaképességet és komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ebben a kérdésben pedig úgy tűnik, hogy a megosztott finn politikum egésze egyetért.

Érthető a finnek idegenkedése az óraátállítástól, hiszen Finnországban csupán néhány órás napsütéssel lehet számolni. Egyes északi településeken a téli napok 3,5 órásak, míg nyáron akár húsz órásra is megnyúlnak. Érthető, ha a finn európai parlamenti képviselők minden másodpercért meg kívánnak küzdeni.

(MTI nyomán)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arról már nem is beszélve, hogy TB költségek is vannak...

Támogatom! Mindenképpen, a természetes idő maradjon a végleges. Vannak átgondolatlanok, akik a nyári időszámítást tartanák meg, ez maga az őrület lenne.

600 ft év/ fő, 50 ft hó/fő. Inkább befizetem:-)

"A finneknek elegük van az óraátállításból"

Nekem is. Ami megtakarítást kimutatnak feltételezésen alapszik.

Az idő számítása egyébként önmagában is elég béna (24-es + 60-as számrendszer, röhej), erre fel jött ez a hülye óraátállítgatás is. Le az óraállítgatással!

Jómagam mindkét szisztémával együtt tudtam/tudok élni . A finnek és az itt kritikusan megszólalók szempontjait értem . Majd döntenek az illetékesek , de nem irigylem őket , mert sok különféle érdeket kelle/ene összehangolniuk .

egy hivatalos közlés szerint évi 4-5 milliárd ft az energia megtakarítás az évi két óra átállítással
mi ez a plakát és egyéb "társadalmi célú" kampány költségekhez képest!?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés