Magyarország tapasztalata az adóreformmal

2017. október 24. 18:34

Megyesy Jenő
Washington Examiner
Magyarországon a jóléti társadalmat felváltotta a munka alapú társadalom.

Megyesy Jenő, Orbán Viktor miniszterelnök észak-amerikai kapcsolatokkal foglalkozó főtanácsadója cikket írt a magyar kormány által bevezetett adórendszer hatásairól a Washington Examiner című amerikai hírportál számára abból az alkalomból, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya nemrég adóreform-tervezetet nyújtott be a kongresszusnak, és elkezdődött annak vitája.

A hétfőn megjelent cikkben Megyesy emlékeztet: az adóreform-tervezettel a washingtoni kormánynak az a célja, hogy egyszerűsítse az adórendszert, megszüntesse a joghézagokat, a kivételeket és kedvezményeket, igazságos legyen a terhek elosztása a gazdagok és a szegények között, egyensúlyt teremtsenek a munka és a jólét között, ezzel párhuzamosan pedig versenyképesebbé tegye az országot. 

Az amerikai vállalati nyereségadó szintje az egyik legmagasabb a világon, és ez arra készteti a cégeket, hogy külföldre vigyék székhelyüket és ott teremtsenek állásokat, aminek az az eredménye, hogy nyereségüket szintén külföldön fektetik be. A tervezetnek az is célja, hogy az adórendszernek társadalomformáló hatása legyen,  és támogassa az állami segélyrendszert – írta. 

Megyesy szerint tanulságos összehasonlítani az Egyesült Államok előtt álló gazdasági kihívásokat azokkal, amelyek Magyarország előtt álltak, és amelyek közül többel Magyarország sikeresen megbirkózott. 

Orbán Viktor kormánya óriási államadósságot és ínséges pénzügyi helyzetet örökölt 2010-ben, a 10 millió lakosú ország 4,2 millió keresőjéből csak 1,8 millió fizetett adót, ami nyilvánvalóan fenntarthatatlan volt. A kormány adóreformjának köszönhetően azonban az adófizetők száma több mint kétszeresére nőtt, a munkanélküliek aránya rekord alacsonyra csökkent, a gazdasági növekedés tekintélyes lett, az államadósság csökkent, és a hitelminősítők a "bóvli" kategóriáról befektetésre ajánlottá minősítették fel a magyar kötvényeket – írta. 

A magyar adóreform részét képezik az ágazati adók, amelyeknek a segítségével sikerült visszafizetni a Nemzetközi Valutaalap kölcsönét, a személyi jövedelemadó egykulcsossá tétele, az egy kulcs további csökkentése, az általános forgalmi adó mértékének 27 százalékra növelése és a vállalati nyereségadó 19 százalékosról 9 százalékosra csökkentése – olvasható a miniszterelnöki főtanácsadó cikkében. 

A kormány számos programot indított a munkavállalás ösztönzésére, amelyek közé sorolja Megyesy Jenő a segélyeket kiváltani hivatott közmunkaprogramot és az iskoláztatás feltételül szabását a családi pótlék megadásához. 

Összegezve megállapítja, hogy Magyarországon a jóléti társadalmat felváltotta a munka alapú társadalom. 

Ehhez az átalakításhoz időre volt szükség és nagy ellenállást kellett legyőzni, de a magyar gazdaság már kezdi látni az erőfeszítések eredményeit – írta Megyesy Jenő miniszterelnöki főtanácsadó.

(MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés