A fekete cica

2017. szeptember 14. 11:24

Mérő László
HVG
Hosszabb ideje gondolkodom azon, miért működik a magyar gazdaság többé-kevésbé még mindig, annak ellenére, hogy immár hét éve egy teljesen abszurd hitrendszer irányítja.

„A technika egyszerűen csak működik, függetlenül attól, hogy ki miben hisz, és miben nem.

A gazdaság is ilyesvalami. Nem teljesen, mert léteznek benne olyan termékek és szolgáltatások, amelyek csakis valamelyik hit követőinek szólnak, a másban hívők számára egyszerűen értelmetlenek. Mondjuk, az a szolgáltatás, amely némi pénzért szombatonként elvégzi az ortodox zsidó hitűek számára mindazt, amit nekik olyankor a hitük tilt, például felkapcsolja a villanyt vagy befűt. Ezzel együtt mind a termelés, mind a fogyasztás nagy része független attól, hogy ki miben hisz.

Mindez azért jutott eszembe, mert már hosszabb ideje gondolkodom azon, miért működik a magyar gazdaság többé-kevésbé még mindig, annak ellenére, hogy immár hét éve egy teljesen abszurd hitrendszer irányítja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 157 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kifejezetten kedvelem Mérő László könyveit, de most szerény ellenvéleménnyel élnék. Szerintem a "teljesen abszurd hitrendszer" inkább azoknál érhető tetten, akik szerint a magyar gazdaság NEM működik. Dacára a gazdasági eredményeknek és a mikro- és makrogazdasági mutatóknak. Meg a hitelminősítők véleményének. És nem utolsó sorban az emberek saját tapasztalatainak.

Ennek a "teljesen abszurd hitrendszernek" a hívei azt szeretnék elhitetni, hogy a magyar gazdaság akkor működött, amikor nőtt az államadósság, amikor nőtt a kitettség, amikor nőtt a lakossági eladósodottság, amikor nőtt a munkanélküliség, vagy amikor IMF-Világbank függésben voltunk.

Fájdalmas.

A kedvencei idején szétprivatizálták az országot és mega államadósságot hoztak létre, ez volt a produktum.

Tényleg csoda, h. még eldöcögünk, de remélhetőleg lesz ez jobb is, de NEM a Mérő kedveltjeinek visszatérésével a vezetésbe.

Nem is olyan régen a kamatszolgálat több volt, mint ami egészségügyre és oktatásra jutott, a Mérő kedvenceinek jóvoltából. A Patás alatt nemcsak a hiány, de a kamatszolgálat is drasztikusan csökkent.

Hát, Mérő László nem igazán firkász.
Viszont a gazdasághoz pont nem ért, ami "gazdaságpszichológus"tól elég ciki. Bár az is lehet, hogy ért, de van pár vakhite - a vallását gondolom már eldobta - , ami ezt felülírja:
- Orbán rossz
- a magyar hülye

A kérdés valós, csak a válasz összetett egy kicsit.

A magyarfoci helyzete erős figyelmeztetés arra, hogy nem mindig jön össze, amit a kormány akar. Ugyanakkor van egy sor terület, ahol nagyon mélyen voltunk a szarban az előző évtizedben, és ahhoz képest minden felemás eredmény is eredmény. Pl. a filmiparunk az átkosban 100%-ban szólt a lopsáról, most olyan 50%-ban, valós eredmények mellett.

Egy sor iparágban, vagy pl. a mezőgazdaságban a tolvajnak nem az az érdeke, hogy leálljon a termelés, hanem hogy neki termeljen az adott ágazat.

Mindenképpen fontosak az EU-transzferek, és ha a lehívásukban több sikert értünk el, mint Gyurcsány idején, az akkor is pörgeti a gazdaságunkat, ha a közvetlen haszonélvezők fideszesek.

Szokásomtól eltérően, tengernyi megértéssel felvértezve elolvastam az egész írást a HVG-n. Nyugodtan mondhatom, hogy ez az írás még gyerekkönyvnek is gyenge.

Na kérem, meg vagyunk mentve:

"Szent-Iványi István írja az MSZP szakmai programját"
http://www.atv.hu/belfold/2017..

Válaszok:
hátakkor | 2017. szeptember 14. 17:56

Viszont a NATO 2%-a rendben van, mint egy szakértő hozzászólásodban jelezted volt.

Meg aztán a "szakértő" időkben minden rendben volt az említett területeken. Papíron biztos. Hiszen akkor "kreatív módszerek" voltak divatban. Meg az igazságnak sem lett kibontva minden szirma.

Egyébként elképesztő ez a baloldali közgazdászszféra, vagy minek nevezzem ezt a szakértő társulatot.

1990-től 2010-ig hullámhegyek és völgyek, nagyjából választásról választásig bukdácsoló gazdaságpolitika, és akkor még akkor nagyon korrekt voltam. De mivel papíron minden oké, ez rendben.

2010 után először korrekció, aztán lassan elindul a növekedés. Semmi tűzijáték, működik, nincs négyévente pénzfa, majd választások után bokrosszakértői megcorítás. Hát ez nincs rendben! A szakértők nem értik miért nincs rendben, de nincs rendben, hisz a lengyellászlómagazin szerint sincs rendben!

Ennyi, ennyi kész, itt a vége a baloldali közgazdaságtannak: Nem értjük, mitől működik! Tehát nem jó!

Agyam eldobom ekkora hozzáértés láttán. Mindez a HVG-ben. Szánalom.

Rohadjatok meg ellenzékben, az idők végezetéig.

Nem tudom, matematikusnak mennyire jó, de közgazdásznak csapnivaló lenne. Nem hogy előrejelezni nem képes, de azt sem érti, ami körülötte zajlik.

Akkor meg minek ír le ilyen hülyeséget? Ez az írás egy nagy rakás szar. Nem tudom felidézni, hogy mikor olvastam utoljára ennyire fogalmatlan publicisztikát. Nagy rakás trágya ez, nem vélemény.

"már hosszabb ideje gondolkodom azon, miért működik a magyar gazdaság többé-kevésbé még mindig, annak ellenére, hogy immár hét éve egy teljesen abszurd hitrendszer irányítja.”

Ha tudok segítek ebben a gondolkodásban. A kulcs "a hét éve".
Akkor hirtelen lecsapott egy teljesen abszurd hitrendszer. EZÉRT működik!

"Marxengelsz."

és Lenins..

Én inkább azon csodálkozom, hogy a mérőlászlóknak még mindig megy a nagy semmi és nem jönnek rá másoknak miért megy jobban a nem semmi.

A hitrendszer egyik alakja, OffShore Péter 2012 végén így hitte, hátha ez segít Mérőnek:

"Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés formálisan alkalmas lehet a kormány által kitűzött hiánycél tartására, ugyanakkor a kabinet - vélhetően politikai célból - olyan intézkedéseket társított ehhez, amelyek az infláció és a recesszió együttes fennmaradásával és a háztartások fogyasztásának további visszaesésével járnak.

A volt pénzügyminiszter elmondta: az infláció 5 százalék körül lehet 2013-ban; a drágulást a fogyasztási adók emelése mellett felfelé tolhatja az is, hogy a nem közvetlenül a fogyasztókra terhelt adókat a cégek nagy arányban áthárítják a fogyasztókra.

Oszkó Péter "burkolt megszorításnak" nevezte, hogy a kormány inflációgerjesztő lépésekkel tartja a hiánycélt. A megszorítások mindig a legrosszabb jövedelemviszonyok között élőket érintik, a terheket pedig a legrosszabb elosztásban hárítja a kabinet a lakosságra - tette hozzá.

A munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatban elmondta: a tervezett intézkedések segíthetnek azon a korábban általuk jelzett kockázaton, miszerint akár 50 ezerrel is csökkenhet a foglalkoztatottak száma, de az akcióterv valójában csak "a kormányzat által okozott károkat" ellensúlyozza, vagyis megállítja a foglalkoztatottság csökkenését.

Oszkó Péter szerint messze nem a külső környezet, hanem a hazai gazdaságpolitikai döntések jelentik a jövő évi költségvetés legnagyobb kockázatait. Bár az eurózóna lassulása fékezheti a magyar gazdaságot, egy százalékpont külpiaci lassulás nagyságrendileg 16 milliárd forintos egyenlegromlást okozhat a büdzsében, vagyis "nem ezen áll vagy bukik a jövő évi költségvetés". Ennél sokkal nagyobb jelentősége van annak, milyen kamatfelárak mellett történik az államadósság finanszírozása, valamint annak, hogy mennyire tartják hitelesnek a magyar gazdaságpolitikát a befektetők - vélekedett.

Három fő kockázat van a jövő évi költségvetésben: a telekomadóval kapcsolatos jogi eljárás, az e-útdíj bevezetésének kérdése, valamint az eddig önkormányzati, de a jövőben a központi költségvetési fenntartásba kerülő iskolákban a tanárok, alkalmazottak bérében elérendő nettó 150 milliárd forintos megtakarítás. Utóbbi végrehajtása, lebonyolítása semmilyen módon nem látható - mondta a volt pénzügyminiszter.

Hozzáfűzte: a kockázatokra érdemi, szabad tartalékot a költségvetés nem tartalmaz, így a legideálisabb forgatókönyvnek kell bekövetkeznie az egyenlegcél teljesüléséhez."

Válaszok:
Megtalálta | 2017. szeptember 14. 17:53

Mérő dilemmái kb. ott tartanak, hogy én értem, hogy 24 órás a bolt, de mikor nyit?

" A volt pénzügyminiszter elmondta: az infláció 5 százalék körül lehet 2013-ban; a drágulást a fogyasztási adók emelése mellett felfelé tolhatja az is, hogy a nem közvetlenül a fogyasztókra terhelt adókat a cégek nagy arányban áthárítják a fogyasztókra."

És közben nem szakadt rá a plafon.

http://mandiner.hu/cikk/201501..

""Szent-Iványi István írja az MSZP szakmai programját"

Hadd írja! Pogátsa meg a 60% SZJA-t. írja, meg a humántőkét hitelbőlt. Pénz már csak a frakciónál van, be szeretnének jutni valahogy, nem ennek a sok Botka írkásznak, firkásznak fizetni.
Ember emberének farkasa az mszp-ben. Is.

Mérő Laci fejét nézve biztos hallott már fekete dobozról. A zemberek zömének fogalma nincs hogy indul el, hogy megy a villamos. De mivel azt tapasztalja megy, nem érdekli és felszáll rá, ha menni akar.
Azzal együtt irigylem a problémáit.

"Azért működik még, mert olyan pénzt lopnak el, amit nem itthon termeltünk meg (EU-s támogatások). "

ITT tartasz?? Most akkor már működik legalább? Mert 7 évig csőd jelentések mentek.. Vágtató infláció, IMF, összeomlás, csőd, stb. Először rögtön, aztán középtávon. Internet őrzi..

már röstellem leírni, de néha -véletlenül- előfordulhat, hogy észreveszitek azt a valóság nevű izét, amiben a nem balliberális emberek élnek?

Mert egészen jól elvagytok az álmaitokkal!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés