Obama nagyon szerette a Hugo-győztes kínai sci-fit

2017. január 18. 7:52
A leköszönő amerikai elnök a New York Times-nak adott interjút könyvekről, olvasásról és fiatalkori novelláiról. Szóba került Cixin Liu Hugo-győztes regénytrilógiája is, amelynek kapcsán Barack Obama arról beszélt: olyan nagy távlatokat mutat be, hogy amellett a Kongresszussal folytatott vitái eltörpültek, ez pedig kellően kikapcsolta.

Könyvekről és olvasásról készített interjút Barack Obama leköszönő amerikai elnökkel a New York Times. „Szerettem olvasni kiskoromban, részben azért, mert sokat utaztam, és gyakran éreztem magam külsősnek. (…) Szóval az, hogy vannak világok, amelyeket magammal tudok vinni, és ott is beléjük tudok lépni, tetszett nekem” – mondta Obama, hozzátéve, hogy középiskolában inkább a kosárlabda és a csajozás kötötte le, de aztán az egyetemen újra felfedezte az olvasás fontosságát: így építette újra önmagát, novellákat is írt.

A fikciós irodalom azért fontos, mert emlékeztet a napi vitáink felszíne alatti dolgokra, lehetőséget ad, hogy lássunk és halljuk a hangokat, az ország sokaságát” – nyilatkozta Obama arról, hogy miért tartotta fontosnak, hogy sokat olvasson bokros teendői közepette. A felsorolt kötetek között először olyanokat említett, amelyeket valamiért fontosnak tartott (Colson Whitehead-től a The Underground Railroad-ot például), majd megjegyezte: gyakran pedig csak azért választott ki valamit, mert szórakozni akart.

Ilyen volt például a Gone Girl, vagy a kínai Cixin Liu sci-fi regénytrilógiája, amelynek első része, A Háromtest-probléma tavaly év végén itthon is megjelent. Obama kiemelte, hogy a napi politikai küzdelmek eltörpültek az univerzum sorskérdései és a Földet fenyegeti idegen invázió fényében, ez pedig remek kikapcsolódást jelentett neki. A leköszönő elnök egyébként is ismert volt arról, hogy nagy geek: szereti a képregényeket, a Star Treket (nyitóképünkön a bizonyíték), a Star Wars-napot tánccal ünnepelték, és arra is gondosan válaszolt, hogy miért nem fogja az USA megépíteni a Halálcsillagot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés