Az ellenzék megosztott a migránskvótával kapcsolatban

2016. február 24. 17:35
Az ellenzék nagyon vegyesen reagált Orbán Viktor bejelentésére, miszerint népszavazás lesz a migránskvótáról. Az MSZP és a DK egybe akarja vonni a voksolást a boltzárról szóló kezdeményezéssel, a Jobbik üdvözli a népszavazás bejelentését, az LMP, a PM és az MLP pedig felháborítónak tartja.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az nem lehet, hogy Magyarországon a miniszterelnök döntse el, miről lehet népszavazást tartani. Tóbiás József szerdai budapesti sajtótájékoztatóján szorgalmazta: a kvótareferendummal egy időben a kormány tegye lehetővé, hogy népszavazást lehessen tartani földügyben és a vasárnapi zárvatartásról.

Az ellenzéki politikus a kormányfő kvótareferendummal kapcsolatos bejelentésére reagálva azt mondta, a miniszterelnöknek tudomásul kell vennie, nem az nemzeti sorskérdés, amit ő annak nevez. Hozzátette: a földek állami tulajdonban tartása nemzeti sorskérdés. Úgy folytatta: nagyon szeretné, ha a miniszterelnök lenne olyan bátor, hogy a kvótareferendumhoz kapcsolja a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazást is. Az nem megy, hogy egy miniszterelnöknek van joga, a népnek meg nincs — közölte.     Tóbiás József azt mondta, ha ez így történik, akkor érdekeltek lesznek abban, hogy a népszavazás ezekről a kérdésekről sikeres legyen.    

A kvótareferendumról azt mondta, az MSZP egyetért azzal, hogy ne lehessen az Országgyűlés feje felett a magyar emberek életét befolyásoló döntést hozni.     Szerinte azonban meg kell vizsgálni, hogy a kormány népszavazási kérdése megfelel-e az alaptörvénynek és az EU alapszerződésének. Tóbiás József szólt arról is, hogy egy napja nem lehet tudni arról, mit tett az ügyészség, a rendőrség, a kormány a szerdán, a Nemzeti Választási Irodánál történt bűncselekmény ügyében. Ki a felelős azért, hogy egy magyar állampolgár nem tudott élni a népszavazási kezdeményezési jogával? Ki az, aki megrendelte „a verőlegényeket”? A Fidesznek, a miniszterelnöknek mi a véleménye a történtekről? — sorolta kérdéseit. 

Jobbik: üdvözöljük a népszavazást

A Jobbik üdvözli, hogy pártjuk kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát — értékelte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését Z. Kárpát Dániel. Az ellenzéki tömörülés alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján az ügyet nemzeti sorskérdésnek nevezte, és elmondta: pártja csütörtökre ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti frakciókat az esetleges kiskapuk kizárása érdekében. Mint fogalmazott, olyan kérdést kell benyújtani, ami kizárja a visszatoloncolás, a relokáció és minden Magyarországot károsan érintő intézmény lehetőségét. 

Kijelentette azt is: a Jobbik egyértelműen a „nem” oldalán áll.  A politikus a pártja nevében arra kérte a szavazókat, hogy úgy nyilvánítsanak véleményt: Magyarországra hívatlanul idegeneket ne lehessen betelepíteni. Emlékeztetett: elnökük, Vona Gábor vetette fel tavaly szeptemberben egy népszavazás szükségességét „mindenféle kvótaszerű megoldás elutasítása érdekében”, ám akkor ezt a Fidesz-KDNP még elvetette. Hozzátette: kedden alaptörvény-módosítást is a Ház elé terjesztettek, hogy létrejöhessen egy ilyen referendum. 

A politikus indokoltnak tartotta a népszavazás intézményének helyreállítását, „legalább a 2010 előtti formájába”. A Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „ne csak a kormány vagy a kormányfő kezdeményezhessen népszavazást különböző kérdésekben, hanem bármely állampolgár”

LMP: A népszavazás nem a kormányé, hanem a népé

Az LMP szerint a kormány a kvótareferendum kezdeményezésével tovább folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését, ellehetetlenítését a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek után. „A népszavazás a népé és nem a kormányé” — szögezte le szerdai sajtótájékoztatóján Ferenczi István, az ellenzéki párt közösségi részvételi szakszóvivője Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését követően. 

Úgy ítélte meg: a kormány ezzel az akciójával azt akadályozza, hogy az emberek olyan fontos kérdésekben hozhassanak döntést, mint a „földrablás” vagy a vasárnapi zárva tartás. „Felháborítónak tartjuk, hogy hülyének nézik az embereket, az ő nevükben is kikérjük ezt” — nyilatkozta, majd elmondta: a konkrét kérdésben akkor foglalnak majd állást, ha azt a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette. 

DK: Nem erről kellene népszavazást tartani

A Demokratikus Koalíció szerint nem a kötelező betelepítési kvótáról, hanem a vasárnapi boltzárról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről és az egészségügy finanszírozásának rendezéséről kellene népszavazást tartani.

A párt szóvivője a kormányfő szerdai bejelentésére reagáló sajtótájékoztatóján azt mondta, ha ezekhez a miniszterelnök „hozzá akarja csapni” saját kezdeményezését, akkor a referendum álljon négy kérdésből. Ha a kormányfő csak egy kérdéssel, a betelepítési kvótával kíván foglalkozni, akkor viszont a DK arra kéri a demokratikus pártokat és a demokrata szavazókat, hogy bojkottálják az „orbáni népszavazást” — tette hozzá Gréczy Zsolt.

A politikus arra is reagált, hogy Orbán Viktor közölte, kezdeményezi, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI), illetve a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására. A szóvivő kiemelte, hogy ezeket a jogszabályokat a kormány alkotta, az NVI-nél pedig „nem tülekedés történt, hanem jogtiprás”. Felszólította a kormányfőt, hogy ne próbáljon elbújni a felelősség elől, ne próbálja a választási bizottságra és más pártokra kenni a felelősséget.

PM: A népszavazás egy jogi nonszensz

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, mert nemzetközi szerződésben rögzített kötelezettségről nem lehet referendumot tartani. A párt szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a kormányfő bejelentését „szánalmas vergődésnek”, „kétségbeesett terelési kísérletnek” nevezte.

Tordai Bence szerint Orbán Viktor ezzel arról akarja elvonni a figyelmet, hogy kedden a Nemzeti Választási Irodánál „fideszközeli verőlegények” megakadályozták, hogy a magyar nép kinyilváníthassa az akaratát egy a kabinet számára kellemetlen kérdésben.

A politikus szerint „végtelenül pofátlan és cinikus” a kormányfő azon kijelentése, hogy a kabinet támogatja és európai megoldásnak tartja a népszavazás intézményét. A PM azt javasolja, hogy senki ne foglalkozzon „ezzel a jogi nonszensszel”, inkább mindenki törődjön az ország valódi problémáival — mondta Tordai Bence. 

MLP: Ma Jézus Krisztus sem kapná meg a menekültstátust

Magyar Liberális Párt nem tartja korrektnek az Orbán Viktor miniszterelnök által a kvótaügyben szerdán bejelentett népszavazási kérdést, mert a párt szerint az Európai Unióban nincs olyan jogi fogalom, hogy kötelező betelepítés. Szent-Iványi István budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, senki nem várja el egyetlen tagállamtól sem, hogy betelepítsen bárkit is. Az EU idevágó jogszabályai az áttelepítésről szólnak, ami azt jelenti, hogy a menekültügyi eljárást az adott országban, annak törvényei alapján kell lefolytatni.

Az MLP szakpolitikusa kijelentette, hogy aki ismeri a szeptemberben megszigorított magyar jogszabályokat, az tudja, hogy az 1300 menedékkérő közül egyetlen egy sem kapná meg Magyarországon a menekültstátust. „Ma ott tartunk, hogy akár Jézus Krisztus is jelentkezhetne azzal, hogy hazájában nézetei miatt üldözik és az élete is veszélyben van, a magyar hatóságoknál nem kapná meg a menekültstátust, mert az mondanák, hogy ön átment több biztonságos országon” — fogalmazott a politikus. Szent-Iványi István arra is felhívta a figyelmet, hogy egy magyar népszavazás az EU többi országát nem kötelezi. A szakpolitikus úgy összegzett: ha a Nemzeti Választási Bizottság tisztességes eljárást folytat le, akkor visszautasítja a kérdést. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor lenne normális az összes ellenzéki párt szerintem is, ha találnának olyan kérdéseket ( pl a migráció ), amiben egyet tudnak érteni és az ország nagyobbik részének az érdekében cselekednének. Ilyen nem lesz egyhamar.

Neked a teljesebb életet jelenti, hogy vasárnap vehetsz a tesco-ban vagy másutt cukros üdítőt vagy bármi mást? Szombaton nem tudod megvenni? Legalább vasárnap neked is nyugi van, nem kell boltba menned:-)))

Fletó novemberben meghirdette a kvótázás melletti népszavazást. Hogy áll az aláírásgyűjtése?
Meg az idei előrehozott választása? Ki a 100 képviselő akit megvesz? A bizalmatlansági indítvány szavazásakor felfüggeszti a Duma bojkottját, vagy a három dékás nélkül is megvan az előrehozott választáshoz minden?

"a vasárnapi zárvatartásról történő szavazásnak az a jogi következménye lesz, hogy vasárnap teljesebb életet élhetek"

nem csak a kereskedelmi dolgozók pihenhetnek, hanem Te is! Annyi szép dolog van az életben. Kirándulás, sport, jó levegő, egy wellnes, család, egy jó ebéd, vagy kocsmázás a haverokkal. Amíg nincs balkáni kalifátus..

"Most egyértelművé és világossá válik kik Magyarország ellenségei "

Eddig is világos volt..

"Az Együtt "a népi kezdeményezés becsületének védelmére" vasárnapra tüntetést szervez Budapesten"

Tegnap a szocik kétszázan voltak tüntizni. Együtt.
Most az Együtt az esőben majd megmutatja!

Nikola Selakovic igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a teljes készültség a szerb katonaság bevonását is jelenti, erről azonban a nemzetbiztonsági tanácsnak és a köztársasági elnöknek kell meghoznia a végső döntést a törvényekkel összhangban

Sajnos Izraelnek is vannak belső ellenségei.

Az MSZP meg Gyurcsány Ferenc által gründolt DKP jobban tenné, ha hallgatna, mert amikor az energiaszektort privatizálták akkor sem kérdezték meg az állampolgárokat.

A népszavazási kérdések egy időben történő népszavazásának pedig jogi és technikai feltételei vannak. Az egyik ilyen a 200 ezer támogatási feltétel, illetve 100 ezer támogató aláírás megléte.

Alaptörvény 8. cikk5
(1) Legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el. A köztársasági elnök, a Kormány vagy százezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendelhet el. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre kötelező.

A kormány által népszavazás kérdése, ha az ívek hitelesítésre kerülnek egyetlen hét alatt össze fogja gyűjteni a támogató aláírást. Az MSZP-sek által kezdeményezett kérdésekhez szükséges aláírások összegyűjtéséhez pedig lehet, hogy a biztosított idő sem lesz elégséges.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés