Gyűlöletbeszéd miatt polgári pert indítottam a HVG ellen

2015. április 8. 8:15

Ékes Ilona
ERGO
A HVG ezzel a totalitárius diktatúrák vallásellenes propagandáját idéző, indokolatlanul bántó karikatúrával nagy nyilvánosság előtt súlyosan megsértette a különböző keresztény felekezetekhez tartozók emberi méltóságát.

„Alulírott Ékes Ilona, magyar katolikus, volt országgyűlési képviselő és az ERGO – Európai Regionális Szervezet elnöke arról tájékoztatom a közvéleményt, hogy a keresztény közösség ellen irányuló gyűlöletbeszéd miatt polgári pert indítottam a HVG című hetilap kiadója ellen. A hetilap a tavalyi adventi időszakban »Nagy Harácsony« felirattal egy Jézus születéséről szóló klasszikus festményt kifigurázó, a vallásos áhítatot a pénzimádattal helyettesítő gúnyrajzot közölt a címlapján. A HVG ezzel a totalitárius diktatúrák vallásellenes propagandáját idéző, indokolatlanul bántó karikatúrával nagy nyilvánosság előtt súlyosan megsértette a különböző keresztény felekezetekhez tartozók emberi méltóságát.

Az új Polgári Törvénykönyv azonban immár lehetővé teszi, hogy egy közösség egésze ellen irányuló gyűlöletbeszéddel szemben a közösség bármely tagja a polgári jog eszközeivel lépjen fel. Ezzel élve bocsánatkérő közlemény közzétételét és sérelemdíjat követelek a kiadótól, mellyel pernyertességem esetén az egyházam karitatív tevékenységét fogom támogatni.

Ügyemet április 9-én tárgyalja a Fővárosi Törvényszék. Az ügyvédi képviseletet a Szabadságvédő Alapítvány biztosítja számomra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kiváncsian várom és nagyon jól tette. Mindig felmerül, hogy mi fér bele a sajtószabadságba? A fék és az ellensúly a becsület és az erkölcs kéne, hogy legyen.

Nem fog nyerni.

Irigylem Ékes Ilona problémáit. A pere meg teljesen kontraproduktív. Az ilyen hávégés provokációkra egyetlen helyes válasz van: leszarni!

"A HVG a fideszesek harácsolását figurázta ki."

Miért nem inkább a harácsolók harácsolását figurázza ki?

Én is vallását gyakorló keresztény volnék, és engem speciel sért, hogy a Karácsonyt politikai propagandára használta a HVG, de azt el kell ismernem, hogy elsődlegesen Orbánékon gúnyolódott ezzel az idióta eszközzel, így a címlapjuk kereszténység elleni gyűlöletbeszédként valóban nem értelmezhető. Szóval a pernyerésnek nagy esélyét nem látom. Viszont HVG-t sem veszek a kezembe már jó ideje. Ha valami érdekeset írnak, megnézem neten, azzal nem támogatom őket anyagilag.

És az adott hitet, eszmét valló embereknek vannak jogai? Pl. ahhoz, hogy alapvető szimbólumaikat ne tegyék át tök idegen kontextusokba, csak mert az olyan jópofa?

És ha mondjuk a Himnuszt alkalmazták volna valamilyen vicces aktuálpolitikai kontextusban? Szóval nem látom a pernyerés esélyét, de azért ugyan, menjenek már a fenébe!

Ember, ismerd már föl a paródiát!

Ha ez vigasztal: engem is. Ennyi esze van. Most úgy érzi, hatalmat kapott a manditól, mert ikszelhet.

Biztos, hogy akkor fölismeri?

A HVG-címlapon látható festmény eredetije Gerard van Honthorst XVII. századi művész alkotása. A kép – a megannyi hasonló ábrázolással egyetemben – egy minden tekintetben nemes jelenetet mutat:
- szeretetreméltó édesapát,
- a katolikus hit szerint az emberek közt egyedüliként bűn nélkül élő édesanyát,
- várva várt kisfiukat,
- körülöttük pedig a családi örömben
igaz lélekkel osztozó
- pásztorokat.

A HVG címlapja ezzel szemben ellenkező előjelű emberi tulajdonságokat idéz meg:
- a harácsolást,
- a mohóságot,
- a pénz,
- a gazdagság,
- a tisztességtelenül szerzett vagyon,
- a tolvajlás istenítését.
Ez pedig a moszkovita gyökerű brüsszelita, független magyar bíróság szerint:
TELJESEN RENDBEN LESZ.

"LOL, mekkora köcsög ez a nő!"

" A tízparancsolatban benne van, hogy "Ne lopj", de az nincs benne, hogy "Ne készíts karikatúrát"."

Köpjél fel és állj alá.
Talán lemos a szennyedből valamit.
A LOL-köcsögöt hagyjuk is, ezzel kinyírtad magad.
Ám a Ne lopj!...
A HVG - szokásához híven - lopott.
Ugyanis: A HVG-címlapon látható festmény eredetije Gerard van Honthorst XVII. századi művész alkotása.
Kezdd el elölről az iskolákat...
Vagy ne használd Gutenberg örökségét...

Azért szerintem erőst a ló túloldala előadni, hogy azzal a címlappal minden rendben volt. Ahogy föntebb írtam, én is keresztény vagyok, és én sem pereltem, de nehogy már!

Ez két különböző állítás:

"ENgem nem sértett meg vallásomban az a kép,"

"meg mondom, nem hiszem, hogy Jézuson fogást tud találni egy HVG, még ha akarna is."

A másodikkal egyetértek ugyan: én sem hiszem, hogy a HVG fogást tudna találni Jézuson, de ebből nem következik, hogy az a kép nem sértő.

Nézd, ha Jézus a kufárokat üldözné ki ostorral a templomból a HVG címlapján, és a kufárok fejei le vannak cserélve Pártunk és kormányunk fejeire, akkor azt mondom: megfelelően aktualizált szentírási jelenet, világos üzenet, legföljebb nem értünk vele egyet. Bár ami azt illeti, én ráadásul eléggé egyet is értenék egy ilyen képpel... De semmiképpen nem sértő. Viszont egy teljesen más irányú szentírási jelenetnek ilyen értelmezést adni, és pont akkor, amikor az eredeti értelmezés szerint épp egy nemzeti ünnep készül, az - ha pereskedésre nem is - arra bőven elég ok, hogy beszüntessem a HVG olvasást.

A sztori kapcsán újraolvastam Szilvássy válaszcikkét (linket föntebb adott valaki) és így most, bizonyos távolságból arra jutottam, hogy teljesen egyetértek vele: nem az a baj, amit a lap állít (hidd el, a legkevésbé sem vagyok oda kormányunk alkalmazott keresztényéségétől), hanem az, hogy a HVG-nek ennyi mondanivalója van a Karácsonyról. Itt a Karácsony, szívassuk hát karácsonyi díszletekkel a kormányt!

Ez súlyos szegénységi bizonyítvány a lap újságíróiról is, vélhető olvasóiról is.

Szóval ez a per egy cicaharc, de az alaptény, hogy a HVG-nek annyi a Karácsony, amit a címlapján látunk, azt jelzi, hogy a HVG-nek annyi.

Ez így nagyjából OK, ebben megegyezhetünk. Szilvássyval szólván azt azért hozzáteszem, hogy az a címlap a HVG szerkesztőségét és általuk vélelmezett olvasóit viszont gyalázza. Azt mutatja meg, hogy ennyit tudnak kezdeni a Karácsonnyal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés