Strasbourg: Sérti a vallásszabadságot az egyházügyi törvény

2014. április 8. 12:42
Sérült a magyar államot beperlő vallási közösségek egyesülési- és vallásszabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól – mondta ki a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság.

Több kisegyház fordult a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz, amiért az új egyházügyi törvény értelmében csak a bevett, közfeladatot ellátó egyházak kapnak állami támogatást. Az egyházi minőségről már nem a bíróságok, hanem a parlament dönt, így fellebbezésre sincs lehetőség. A változtatás célja a kormány indoklása szerint az volt, hogy a „bizniszegyházak” ne tudjanak az állami támogatásokkal és kedvezményekkel visszaélni.

A strasbourgi bíróság keddi ítéletében kimondta: a szabályozás sérti a vallásszabadságot és az egyesülési szabadságot. A bírák szerint a magyar állam nem tudta megfelelően bizonyítani, hogy ne lett volna kevésbé drasztikus megoldás arra, hogy az állami támogatással visszaélő közösségeket kiszűrje.

A bíróság azt is kifogásolta, hogy a bíróságok helyett a parlament dönt az egyházak elismeréséről, mert így a vallási közösségeknek lobbizniuk kell ezért az Országgyűlésben. A testület emellett diszkriminatívnak találta a törvényt, mert a kisebb egyházakat hátrányosabb helyzetbe hozta a nagyoknál. 

A felperes egyházak szerint a támogatás megvonásával, illetve csökkentésével a tulajdonhoz való joguk is sérült, de a bíróság ezt nem tartotta megalapozottnak.

A strasbourgi döntés nincs hatással a törvény hatályára, az Európai Emberi Jogi Bíróság ugyanis nem semmisíthet meg törvényeket, legfeljebb kártérítés fizetésére kötelezheti az országot. Erről viszont nem döntöttek – foglalja össze az Index.

Korábban már a magyar Alkotmánybíróság is foglalkozott a törvénnyel, viszont a testület által kifogásolt részeket az Alaptörvény ötödik módosításával alkotmányos szintre emelte a jogalkotó. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mandiner választási tippjáték?

Nem kellene már a Mandiner falinaptárán lapozni?

Hmmm:-)

Változtassák meg! Nevezhetik magukat egyháznak minden csoport aki azt akarja de egy fillér állami támogatáshoz sem jusson.
Semmilyen módon!!
Szerintem az egyházak támogatása és az egyházzá nyilvánítás legyen csak EU-s feladat.
Így sehol sem lesz vita!

Mindenki higgyen amit akar, én azt hiszem, iszom még egy pohárral. (A Jobbikra)

Mindenki higgyen amit akar, én azt hiszem, iszom még egy pohárral. (A Jobbikra)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés