1987-ig visszamenően minden telefonhívásról van adatuk

NSA-botrány? Felejtsük el, itt a DEA-ügy!

2013. szeptember 3. 17:29
Az amerikai kábítószer-ellenes hatóságok legkevesebb hat éve rutinszerűen hozzáférnek a legnagyobb amerikai mobil és vezetékes telefontársaság, az AT&T több évtizedre visszanyúló híváslistáihoz egy, a nemzetbiztonsági adatmegfigyelést is „elhomályosító” projekt keretében ‒ írta hétfői számában a The New York Times.

A program párhuzamos azzal az adatforgalom-megfigyeléssel, amelyet a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) végez a terroristák lefülelését célzó, úgynevezett Patriot törvény alapján. Ugyanakkor „elhomályosítja azt”, mert méreteiben és az időtartamát tekintve is sokkal jelentősebb. Amíg ugyanis az NSA öt évig tárolja csaknem az összes Egyesült Államokban kezdeményezett telefonhívás adatait, addig az AT&T archívuma 1987-ig nyúlik vissza, és az összes, a telefontársaság által kapcsolt ‒ vagyis nem csak az AT&T-nél kezdeményezett ‒ hívásra vonatkozó információkat tartalmazza.

Az AT&T által tárolt adatbázis napi négymilliárd, a hívásokra vonatkozó adattal bővül. Egy beszélgetéssel kapcsolatban több információt is rögzíthetnek. Az NSA adataival szemben az AT&T által tároltak a hívó felek tartózkodási helyéről is felvilágosítást adnak.

A szövetségi és helyi drogellenes hatóságok, valamint az AT&T „rendkívül szoros partnerségének” elnevezése Hemisphere Project (Félteke Projekt), ami a The New York Times szerint korábban nem jelent meg sem hivatalos dokumentumokban, sem sajtójelentésekben. A projekt keretében a bűnüldöző szervek „adminisztratív idézések” ‒ nem a bíróság vagy a nagyesküdtszék, hanem szövetségi hatóságok felhatalmazása alapján ‒ férnek hozzá a telefontársaság által tárolt metaadatokhoz.

Mi több, a kormány fizet is az AT&T-nek azért, hogy a telefontársaság alkalmazottjai részt vesznek az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) és a helyi szervek drogellenes egységeinek munkájában. Brian Fellon, az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője szerint jelenleg az AT&T négy munkatársa segíti ilyen módon a hatóságokat: kettő Atlantában, egy Houstonban, egy pedig Los Angelesben.

Az AT&T vetélytársai, a Verizon, a Sprint és a T-Mobil nem válaszoltak a The New York Timesnak arra a megkeresésére, hogy vajon ők is hasonlóképpen együttműködtek-e a drogellenes bűnüldöző szervekkel.

A lap közlésének alapjául egy hivatalos PowerPoint-prezentáció szolgál, amelyen a Fehér Ház kábítószer-ellenőrzés-politikai hivatalának emblémája szerepel. A titkosítás alól felszabadított, de „érzékenynek” minősített adatokat, a közérdekű információk kiszolgáltatására kötelező jogszabály alapján, Drew Hendricks Washington állambeli békeaktivista szerezte a nyugati parti rendőri hatóságoktól.

A The New York Times kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a Hemisphere rendkívül hasznosnak bizonyult a mobiltelefonjaikat gyakran váltogató bűnözők, főleg kábítószer-kereskedők nyomon követésében. A hivatalos álláspont szerint az adatokhoz való hozzáférés évtizedek óta alkalmazott bűnüldözési rutineljárásokon alapul és nem vet fel új kérdéseket a magánszféra védelmének problémakörével kapcsolatban.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mért is nem csodálkozunk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés