Szalai Annamária: A médiatörvény példátlan szabadságot biztosít

2012. július 29. 9:44
A közszolgálati médiának lojálisnak kell lennie a kormányhoz és tisztességesnek az ellenzékhez – erősítette meg álláspontját Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója Tusnádfürdőn. Hozzátette: a hírügynökség esetében nem sok értelme lenne a cenzúrának.

A magyar médiaalkotmány példátlan szabadságot biztosít az újságírók számára, mégis vannak nemkívánatos jelenségek a sajtóban – mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek a sajtószabadság, a cenzúra és az öncenzúra kérdéseivel foglalkozó péntek délutáni pódiumbeszélgetésén. Az NMHH elnöke elsősorban a kereskedelmi okokból gyakorolt öncenzúra példáit említette. Elmondta, a cenzúra fogalma nehezen értelmezhetővé vált a jelenlegi információbőségben. „Ma olyan sok tartalom áraszt el, hogy abból eleve válogatni kell. Ez cenzúra?” – tette fel a kérdést.

Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója megerősítette korábbi álláspontját, hogy a közszolgálati médiának lojálisnak kell lennie a kormányhoz és tisztességesnek az ellenzékhez. Belénessy úgy vélekedett, hogy a hírügynökség esetében nem sok értelme lenne a cenzúrának. Ha az MTI nem írna meg valami fontosat, a saját hitelét rombolná, hiszen a hírek más csatornákon úgyis nyilvánosságra kerülnek – mondta, s hozzátette: „aki ebben a szakmában azt mondja, nincsen kapcsolata politikával, az hazudik”. A vezérigazgató azt tartotta fontosnak, hogy ez a kapcsolat rendezett legyen.

Belénessy Csaba azt is elmondta, hogy „a közszolgálati média nem beszélhet százfelé, és nem beszélhet felelőtlenül”. Hozzátette: az MTI a politikai témájú hírek esetében a francia modellt alkalmazza: a hírek harmadának a kormány, harmadának a kormánypártok, harmadának pedig az ellenzék álláspontját kell tükröznie.

Gazsó L. Ferenc a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)vezérigazgató-helyettese megemlítette, a korosztályához tartozó újságírók a pártállami korban még szembesültek a cenzorok jelenlétével. Szerinte a generációváltással az öncenzúra mértéke is enyhül a magyar sajtóban. „Amiként az idősebbeknek még összeszorul a gyomruk, ha átlépik az államhatárt, az ifjak már nevetnek a határátlépéskor” – jellemezte a mentalitásváltást a vezérigazgató-helyettes.

A tusványosi pódiumbeszélgetésen kitértek arra is, hogy miként kellene megjeleníteni a határon túli témákat a magyar médiában. Szalai Annamária egy felmérés eredményeit említve sajnálatosnak tartotta, hogy a magyarországi médiafogyasztókat egyre kevésbé érdekli a külhoni magyarság ügye.

Csinta Samu, az Erdélyi Napló című hetilap főszerkesztője a külhoni magyarokkal foglalkozó tévéműsorok „gettósítását”, a határon túliak bemutatásával kapcsolatos sztereotípiákat kifogásolta. Belénessy Csaba úgy vélekedett, hogy a Kárpát-medence egységes szemlélete kellene hogy jellemezze a média teljes műsorfolyamát. „A budapesti időjárás-jelentésnek is azzal kellene kezdődnie, hogy Csíkszeredában volt a leghidegebb” – ecsetelte a vezérigazgató. Gazsó L. Ferenc úgy vélte, a külhoni magyarokat bemutató önálló műsorokra is szükség van, de a határon túli témák más műsorokba való integrálását is folytatni kell.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Például a a dakota vezér annyiszor és annyi ideig szerepel a közmédiában, ahányszor és amennyi ideig akar.

És arról beszél, amiről akar, soha nem vágnak a szavába, és soha nem kérdezik olyanról amiről nem akar beszélni.

Én úgy gondolom, ez a szabadság elég magas fokú.

Mivel pedig a Szalai-Belénessy páros szemében a dakota vezér testesíti meg az egész itthoni és külhoni magyarságot, ezért a fentiek az egész egyetemes magyarságra vonatkoznak.

A szentencia tehát: A magyarok teljes szólás- és sajtószabadságban élnek, melyet választott dakota vezérükön keresztül gyakorolnak.

Az érdekes ebben csak az, hogy a hírek 100%-ának a hírekről kellene szólni!

Egy hír senkinek az álláspontját nem tükrözheti, mert a hír egy megtörtént, vagy bekövetkező eseményről szóló beszámoló. Ha már ez is valakinek az álláspontját tükrözi, az elég nagy baj.

Jól képzett arcok vannak itt, az biztos.

Hír az is, ha nincs is róla szó, hogy a Simicska-Nyerges duó hol szerzett újabb piacokat.

"Szalai Annamária: A médiatörvény példátlan szabadságot biztosít"

Ez egy nagyszerű hír. Ez esetben a nemzeti médiahatóság bezárhatja kapuit és a népnek megspórolnak 4 miliárdot, amit e hatóság évente felemészt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés