Trambulint árult a neten az idős magyar férfi, 3,5 milliót loptak tőle az adathalászok

2024. május 10. 21:13

A sértett minden gyanakvás nélkül sétált bele a csapdába.

2024. május 10. 21:13

Nyitókép: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Adathalászok áldozatává vált egy idős férfi, ellopták a banki adatait – derült ki a rendőrség közleményéből.

Az eset szerint egy Balaton környéki kistelepülésen élő idős úr üzenetet kapott egy külföldi profilú személytől, hogy megvenné a lánya által a közösségi oldal piacterén hirdetett trambulint. Ezt követően azt írta, hogy csomagküldő szolgálattal szeretné elszállíttatni, amit majd ő megrendel, és ehhez elkérte a lánya email címét és a telefonszámát. Ezután messengeren keresztül küldött egy linket, melyben el kell fogadnia az utalást, amit küldött, mivel ő nem tudott belépni a netbankjába.

A sértett minden gyanakvás nélkül rákattintott a linkre, ami egy adathalász oldalra vitte át, ahol ki kellett választania bankját, és megadni a netbankos jelszavakat. Reggel észlelte, hogy 

bankszámlájáról két külföldi embernek mintegy 3,5 millió forintot utaltak át.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy ahhoz, hogy a vevő fizessen vagy a szállítás miatt soha nem kell megadni a netbankos adatokat, sem pedig belépni abba.

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tara Verde
2024. május 11. 01:25
Nem szeretném az áldozatot hibáztatni, de nem véletlenül van lehetőség napi utalási limit megadására. Önmagunk ellen is véd.
Csomorkany
2024. május 10. 21:48
Én inkább a szürke sávokat szívom meg. Megrendeltem egy netes fájlküldést, fél EU-t kellett fizetnem. Amilyen hülye vagyok, megadtam a bankkártya-adataimat. Hogy-hogynem, a szolgáltató úgy értelmezte, hogy havi előfizetőjük lettem, úgyhogy levont egy havidíjat. Törölni, visszakérni esélytelen, letiltattam a bankkártyámat, az első havi "előfizetést" kenjék a hajukra. Nagyon észen kell lenni sajnos.
Kovacs11
2024. május 10. 21:38
Durva... Egy barátom nagyon hasonló módon akarták átverni (a felesége árult valamit a neten..) Ő is megadta sajnos az adatait, de szerencsére megúszta, mert az OTP rendszere leállította a külföldi kísérletet. Annyi volt, hogy utána biztonsági okokból mindent le kellett cserélnie (jelszó, kódok, talán még a számlát is újra kellett nyitnia, de ebben nem vagyok biztos) Jó lenne, ha minden bankban lenne olyan védelem, mint az OTP-nél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!