Zacher Gábornak üzent a szakértő: A tények mást mutatnak

2024. március 08. 20:42

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója szerint semmi szükség nincs a marihuána dekriminalizálására, a legalizáció kapcsán pedig veszélyesnek tartja a társadalmi kísérletet.

2024. március 08. 20:42
Klein Ron

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

***

„Nagyon tisztelem Zacher Gábort, de van, amiben nincs igaza" – mondta a Mandinernek Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója annak kapcsán, hogy az ismert toxikológus kijelentette, orvosi szinten Magyarországon is legalizálni kellene a marihuánát, valamint dekriminalizálni, a kapudrog elméletet pedig „el kell felejteni".

Igaz, hogy egyetlen használattól senki sem lesz függő, de az is bizonyított, hogy a rendszeresen marihuánát fogyasztók 15 százaléka igen

– mondja erre a szakértő, aki abban egyetért Zacher Gáborral, hogy fontos a szakmai vita erről a kérdésről, ám meglehetősen veszélyes opciónak tartja a társadalmi kísérleteket.

Téglásy Kristóf azzal sem tud egyetérteni, hogy dekriminalizálni kellene a marihuánát, hiszen nem igaz, hogy ha valakit elkapnak egy füves cigivel, akkor azonnal börtönbe kerül.

„Épp ellenkezőleg: rendelkezésre áll az úgynevezett elterelés, ami a rendőrségi, ügyészségi, de még a bírósági szakaszban is választható, amivel az érintett mentesül mindenfajta következmény, így a priusz alól is" – tette hozzá a stratégiai igazgató, aki többször is hangsúlyozta,

a prevenció megerősítése a megoldás, nem a legalizáció.

Hozzátette, az egyetemisták körében már így is elterjedtek az olyan erős, kizárólag orvosi utasításra kapható gyógyszerek, amelyeket ADHD-s betegeknek fejlesztettek ki, a fiatalok viszont előszeretettel használják azokat a vizsgaidőszakban. Téglásy Kristóf szerint súlyos következményekkel járhat, ha például stresszkezelésre felírhatják majd a marihuánát, hiszen mivel a rendszeres fogyasztók 15 százaléka fizikai drogfüggővé válik, elviselhetetlen teher szabadulna az egészségügyi rendszerre.

Az elmúlt időszakban Németországban és Ukrajnában is a legalizáció mellett döntöttek, ami a Drogkutató Intézet elemzései szerint Magyarországra nézve is veszélyt jelent.

Ezt is ajánljuk a témában



 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. április 12. 00:43
A demokrácia működéskéltelen 8000 M embernél..
survivor
2024. április 12. 00:42
A megoldás kőkemény DIKTATÚRA. Vagy Mad Max lesz.
survivor
2024. április 12. 00:41
A maris rontja a sebesség es a távolság érzékelést, becslést. Akár az Et OH.
kokrowatz-0
2024. március 09. 14:42
és téglásynak milyen végzettsége van? mitől szakértőbb, mint egy orvos, aki ilyennel foglalkozik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!