Most kelet-európai kell a NATO élére

2024. március 05. 13:29

Ez Magyarországon lehetne nemzeti konszenzus: a DK-tól a Fideszig, a Momentumtól a Bencsik Andrásig.

2024. március 05. 13:29
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„A NATO-főtitkári poszt betöltéséről nagyon erőteljes vita van a nemzetközi sajtóban. Nem igazán kell sokat érvelnem amellett, hogy ez egy fontos pozíció és most különösen nagy jelentősége van.

A jelenleg leginkább esélyesnek Mark Rutte tűnik, Hollandia miniszterelnöke, aki megkapta a fontos nyugati országok támogatását.
Ugyanakkor Rutte megválasztása NATO-főtitkárnak a legtöbb kelet-európai vezető szerint egy tragikus hiba lenne. Nem csak azért, mert alatta nem tudta Hollandia teljesíteni az elvárt 2%-os védelmi költéseket és így az ő kormánya nem tartotta be a NATO egyik alapmegállapodását, hanem mert nem igazán tűrhetjük tovább, hogy Kelet-Európát megint figyelmen kívül hagyják. 

Sokkolóak az adatok: öt fontos pozíció van az EU-ban és a NATO-ban összesen, ezek ötévente cserélődnek, azaz huszonöt ilyen betöltött pozíció volt 2004 óta, amióta a régióink tagja az EU-nak. Ez alatt a húsz év alatt az EU 20%-át adó keleti régió a fontos pozíciók 7%-át töltötte be. 

Ez egy ordító igazságtalanság, ha a kelet-európaiak is divatos kisebbségnek számítanának, már a teljes a nyugati média arról beszélne milyen kevés a »reprezentáció« és minden el kell követni az igazságtalan arányok enyhítéséért.

A NATO-főtitkárnak kelet-európainak kell most lennie, mert egyrészt mi jövünk minden számítás szerint, másrészt az Ukrajna elleni háború nekünk bír az ukránok után a legkomolyabb téttel.

Ez Magyarországon lehetne nemzeti konszenzus: a DK-tól a Fideszig, a Momentumtól a Bencsik Andrásig: most kelet-európai kell a NATO élére. 
Lehet észt, horvát, mindegy. Nem vagyunk másodrangú tagjai ezeknek a szervezeteknek és itt az ideje, hogy ezt a nyugatiak is végre elismerjék.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2024. március 08. 10:55
Bencsik hogy keveredik a parlamenti pártok közé..?
bagyadtsolomon
2024. március 07. 15:53
Ruszin-Szendi Romulusz
2024. március 06. 16:52 Szerkesztve
Az USA-nak katonai szempontból el kell engednie az EU-t, mert nem tudja tovább finanszírozni. A katonai elengedésből hamarosan gazdasági is lesz. Itt marad egy 450 milliós nihilista EU minden nyersanyag és az életszivonalának fenntartásához hoz szükséges munkaerő nélkül, mert ami saját munkaerő van az iszonyatosan túlárazott, piacképtelen. Az óriási technológiai tudás majd valahol Ázsiában, Afrikában fog hasznosulni. Az EU az oroszok nélkül éhen fog halni az amcsik pedig köszönik szépen továbbállnak, kilépnek a természeti kincseiben kizsigerelt túlnépesedett, elkényelmesedett EU-ból. Azért nem lesz Kelet-európai vezetője a NATO-nak, mert nem mindegy a végelszámolásnál ki készíti a leltárt.
diodoro3
2024. március 06. 12:09
Vagy éppen magyar
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!