A DK és a Momentum mindent bevet, hogy megkaparintsa magának Budafok-Tétényt

2024. március 11. 05:25

A lilák a kerületben nem túl ismert fővárosi politikust, Havasi Gábort, a Gyurcsány-párt a tősgyökeres budafoki Perlai Zoltánt küldi az előválasztási csatába.

2024. március 11. 05:25
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Ahhoz képest, hogy az utóbbi hónapokban Donáth Anna rendszeresen és nagyon keményen beleszáll a Demokratikus Koalícióba, továbbá személy szerint Gyurcsány Ferencbe, valamint Dobrev Klárába – a Momentum elnökének minap épp a pedofilozós plakátkampányuktól lett hányingere és az akciót emberileg, erkölcsileg és politikailag is tarthatatlannak nevezte –, némileg váratlan, hogy pár nappal ezelőtt bejelentették, az önkormányzati választáson a legtöbb kérdésben meg tudtak állapodni az együttműködésről.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ez alól kivétel a XXII. kerület, ahol képtelenek voltak egymással zöld ágra vergődni, ezért ott előválasztást tartanak március 21-24. között, amelyen az a tét, hogy ki legyen a közös polgármesterjelöltjük. Korábban a két párt azon is sokáig vitatkozott, hogy amennyiben bárhol lesz előválasztás, azt milyen formában bonyolítsák le. A DK ragaszkodott ahhoz, hogy csak személyesen lehessen leadni a voksot, hivatkozva arra, hogy a „rendes” választáson is csak így lehet részt venni, a lilák pedig kötötték az ebet a karóhoz, hogy ha már a 21. század 20-as éveiben járunk, ez történhessen online formában is.

Persze a valódi motivációk nem ezek voltak, hanem az, hogy 

a DK szimpatizánsai döntően az idősebb korosztályból kerülnek ki, ők pedig nehezebben kezelik ezeket a ketyeréket,

 

mint a momentumos fiatalok. Érdekes, hogy ebben a kérdésben is Donáthék győztek, eszerint mindkét módon lehet majd szavazni. Az előválasztás regisztrációhoz kötött lesz, lakcímkártyát és személyi igazolványt kell majd befotózni vagy bemutatni a pultoknál.

Persze nem véletlen, hogy mindkét párt ragaszkodik a saját emberéhez, hiszen 2019-ben csak nagyon szoros küzdelem után dőlt el a verseny a fideszes Karsay Ferenc javára, így az ellenzéki pártok nyerhetőnek tartják Budafok-Tétényt. Négy és fél évvel ezelőtt a kormánypárti politikus alig több mint egy százalékponttal (48,15-46,82), 312 szavazatnyi különbséggel győzött csak a momentumos Havasi Gáborral szemben; volt egy civil jelölt is, aki 1181 voksot (5,03 százalék) kapott, tehát az ő indulása érdemben befolyásolta az eredményt.

A Momentum most is Havasival száll ringbe, aki az elbukott választás után bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe 

– listáról a XXII. kerületi képviselő-testületbe is bejutott, de ő inkább a budapesti karrierre mondott igent –, ahol egészségügyi tanácsnoki pozícióhoz jutott. Ebbéli tevékenységéről nem sokat tudhatott meg az egyszeri választópolgár, a neve azonban mégis ismert lehet azoknak, akik valamilyen szinten nyomon követték a budapesti belpolitikát. Ő volt ugyanis az elnöke annak rossz emlékű vizsgálóbizottságnak, amely éveken keresztül reménytelenül kutakodott az elmúlt 20-25 év fővárosi korrupciógyanús ügyei után, de végül semmi érdemleges eredményre nem jutott a testület.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

De Budafok-Tétényben is alig ismerik az OKJ-s mentőápolói végzettséggel rendelkező Havasit, aki csak a 2019-es önkormányzati választás előtt költözött ide albérletbe, így a beágyazottsága, helyismerete, kapcsolatrendszere meglehetősen gyenge, hiszen még önkormányzati képviselőként sem dolgozott itt. Ez pedig komoly hátrány a vidékies jellegű, több városrész – régebben községek – összekapcsolódásából kialakított kerületben.

A vele szemben induló diplomás DK-s Perlai Zoltán épp az ellentéte, tősgyökeres budafokinak számít, már a nagyszülei, szülei is itt éltek. Ezért a Gyurcsány-párti politikust nagyon sokan ismerik, amihez az is hozzájárul, hogy több ciklus óta tagja a képviselő-testületnek. 

Korrekt, szavatartó, nem konfrontatív típusnak tartják még a politikai ellenfelei is, 

ezért még azok közül is sokan kedvelik, akik a pártja miatt sohasem szavaznának rá.

A helyi közéletben egyébként meglepetést keltett, hogy a DK és a Momentum országos és fővárosi vezetői nem tudták lemeccselni, hogy melyikük politikusa induljon a választáson. Az elmúlt hónapokban hol az egyiküknek, hol a másikuknak állt a zászló, mindketten nagyon bíztak benne, hogy rájuk esik a választás, végül a két párt rábízta a döntést az előválasztáson voksoló balliberális szimpatizánsokra.

Információink szerint sem a két rivalizáló párt, sem a két induló nincs túlzottan jóban, gyakran keresztbe tesznek egymásnak. Havasi már egy-két hete megkezdte a kampányát: zöldes, a pártja lilájára még nyomokban sem emlékeztető színvilágú plakátokat tett ki a kerületben, amelyen 

már Budafok-Tétény polgármesterjelöltjének nevezi magát, holott ez csak akkor lesz igaz, ha megnyeri az előválasztást,

 

ugyanakkor a pártja, a Momentum nem szerepel rajta. Az egyik legfrekventáltabb helyen lévő plakátját már ki is dekorálták, piros festékkel ráírta valaki, hogy „mocskos komcsi”. Ezekhez hasonló szórólapokat is osztogat, de nyomul a Facebookon is, ahol alaposan beszóltak neki. 

Esze Tamás (sic) például azt kommentelte az egyik bejegyzéséhez, hogy koalíciós jelöltként alulmaradt Karsayval szemben, de listavezetőként mégis bekerült a képviselő-testületbe, az ezt követő öt év alatt az elvégzett munkája alapján jobban megismerhette volna a kerület lakossága. De ő inkább zsíros jövedelemért beült a fővárosi „semmittevésbe”, a helyére bekerült a képviselő pedig az árulásával átbillentette a mérleg nyelvét a kormányzópárt oldalára.

Perlai eddig sokkal visszafogottabban vesz részt a kampányban. Neki is van politikus Facebook-oldala, ott próbál támogatókat keresni, túl nagy sikerrel azonban egyelőre nem jár, hiszen mindössze 351 követővel rendelkezik. Abban bízik, hogy a DK-sok mellett elnyeri a kerületben viszonylag erős MSZP szimpatizánsainak rokonszenvét is.

A Fidesz arra számít, hogy június 9-én Karsay újra győzni fog, ugyanakkor annak örülnének, ha ezért Perlaival kellene megmérkőznie. 

Egyszerűen azért, mert méltóbb ellenfélnek tartják a DK-s képviselőt, ugyanakkor könnyebben verhetőnek is, hiszen szerintük Gyurcsány Ferenc nagy tehertételnek számít Budafok-Tétényben. Abban a nem várt esetben pedig, ha a kormánypárti polgármester mégis vereséget szenved, a Fidesz szerint Perlai jobb, a kerület iránt sokkal inkább elkötelezett vezetője lenne Budafok-Téténynek, mint Havasi, aki nem vagy csak alig kötődik a kerülethez. 

Nyitókép: Budafok-Tétény Polgármesteri Hivatalának épülete a főváros XXII. kerületében, a Városház téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Genusnextgen
2024. március 11. 08:35
szigfridGenusnextgen 2024. március 11. 08:28 • Szerkesztve Ezzel etetnek a zsidó gazdáid, Bodrika? Az Abramsek voltak a vésztartalékok, Kijev védelmére.
lemez
2024. március 11. 08:31
A nyomósoknak labdába sem szabad rugniuk.Hazaárulók,úgynókpárt.
Kormánypárti2
2024. március 11. 08:14
Mert megérdemlik!
reciphoki
2024. március 11. 08:10
a momó előbb ér gyúrcsány túrós faszához,mint én :((((((((( pedig hogy tiltakoztak ,mint a jó kurvák
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!