Tizenöt évvel ezelőtt késelte halálra Marian Cozmát az enyingi banda

2024. február 08. 05:39

A mai napig nem tudni, miért kellett meghalnia a népszerű sportolónak.

2024. február 08. 05:39

Tizenöt évvel ezelőtt, 2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Patrióta lokál előtt szíven szúrták Marian Cozmát, a város kézilabdacsapatának meghatározó játékosát. A segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta. Cozma hazája egyik élcsapatában, a Dinamo Bukarestben kezdte pályafutását, ahol bajnok és kupagyőztes lett csapatával. 

Kevesen tudják, de Marian Cozmát 2005-ben Bukarestben is megkéselték, amikor a bukaresti Rapid fanatikus drukkerei felismerték az utcán, és kést döftek a hátába. A sérüléseiből akkor hamar felépült.

A veszprémi csapathoz 2006-ban szerződött, ahol ugyancsak sikeres pályafutása volt, velük is bajnokságot és kupát nyert, ezen kívül a KEK-et is sikerült megszereznie az MKB-vel. Bár többször szerepelt a román válogatottban, halála előtt nem sokkal, 2009. február 4-én kijelentette, hogy nem kíván többet a nemzeti együttesben szerepelni, részben mellőzése, részben személyes okok miatt.

Országos felháborodás az enyhe ítélet miatt

2011. június 23-án első fokon ítélet született Marian Cozma meggyilkolásának ügyében. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. 2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, 

Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

A sportoló haláláért felelős banda tagjainak már korábban is meggyűlt a baja a törvénnyel: a társaság több üzlettől és szórakozóhelytől is védelmi pénzt szedett. Emellett a társaság többször is erődemonstrációt tartott az egyes vendéglátóhelyek környékén, így volt ez Siófokon is, ahol az enyingi Raffael-klán nemegyszer megjelent a Petőfi sétányon.

Bár Sztojka 2018-ban kedvezménnyel szabadult, gyorsan visszakerült a börtönbe, mivel a Székesfehérvári Törvényszék emberkereskedelem és felbujtóként pénzmosás miatt nyolc és fél év fegyházbüntetésre ítélte visszaesőként. A vád szerint három társával együtt prostitúcióra kényszerített egy lányt, akitől bevételének jelentős részét elvette.

Marian Cozma családja 2012-ben polgári perben 250 millió forintnyi kártérítést kért a gyilkosoktól, amelyből egy bírósági ítélet után 211 millió forint lett. Ennek megfizetésére a kézilabdázó halálában felelős öt embert – Raffael Sándort, Németh Győzőt, Sztojka Ivánt, P. Gábort és B. Csabát – köteleztek, noha közülük P. Gábort és P. Csabát csak testi sértésért ítélték el. A család azonban ebből máig egy forintot sem látott: „Senkitől semmit nem kaptunk még mindig. Isten tudja, hány végrehajtási lapot kiállítottam már, hátha valamit be tudnánk hajtani. De nem történik semmi. Ahhoz előbb a bűnügyi költséget kéne kifizetnie a bűnösök családjának” – mondta a Borsnak akkor dr. Helmeczy László, ügyvéd.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. február 08. 15:47
II. Cozma meggyilkolása miatt a románság erdélyi magyarverésre, pogromnak megfelelő leszámolásra készült. Ettől abban a pillanatban elálltak, hogy látták a tévében a Cozmát hangosan zokogva sirató veszprémi magyarokat. Ebben a hírben lehet a válasz a balladai halál okára. Utójáték: a Veszprémtől pár kilométernyire lévő Alsóörsön egy rendőrt lelőtt egy Svájcban élő, igazolt jövedelemmel nem, viszon igen drága mesterlövészpuskával rendelkező magyar férfi. A lövész nem sokkal később öngyilkos lett a hírek szerint.
polárüveg
2024. február 08. 15:46
I. Miért kellett meghalnia a szupersportoló Marian Cozmának, miért lett balladai vége? Miért mentek a gyilkoló enyingiek Veszprémbe, ha a déli part volt a területük? Miért nem sérült magyar játékos egyetlen egy se, csak szerb és a horvát, meghalt a román (ún. "kisantant" országokból való "idegenlégiósok")? Miért hárman támadtak rá egyszerre Cozmára, és miért üldözték, ha a kimenekült? Miért kellett mindenáron kivégezni? Hol tanulták az enyingiek a kommandós lassító vesedöfést, és az egymozdulatos kommandós szívenszúró, megcsavaró és kitépve roncsoló döfést? (Kérdezzük meg a katonai kiképzőt, hogy ez utóbbit hány ezerszer kell gyakorolni a pontos találathoz különböző magasságú, testalkatú embereken.) Miért nem helyezték magukat szolgálatba a helyiségben tartózkodó szabadidős rendőrök se, és az utcán megjelenő szabadidős rendőrök se? Miért járkáltak gyakorta Svájcba az enyingiek? (Állítólag lányokat futtattak itt.) Miért lett enyhítve az elkövetők büntetése?
Fecoka
2024. február 08. 14:19
"a mediterrán temperamentum meg az ideg"
Mandiner444hu
2024. február 08. 12:08
600 integrálhatatlanok. Mérhetetlen anyagi és lelki terhet rónak a magyarok Magyarország vállára. Mentális és fizikai környezetszennyezők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!